EU

PROSVJEDNICI MU NE VJERUJU

Erdogan nudi referendum

Vladajuća turska stranka na stol je stavila mogućnost provođenja referenduma oko uređenja parka Gezi, zbog kojeg Turska gori već 13. dan. Zasad nema pomaka, prosvjednici očito ne vjeruju obećanjima premijera Tayyipa Erdogana...

Tayyip Erdogan   FOTO:Tim Brakemeier/DPA/PIXSELL
Piše: Media Servis

U Turskoj status quo. Većina organizatora prosvjeda nije se odazvala pozivu na razgovore s premijerom. Ne vjeruju da misli ozbiljno i da bi referendum usitinu mogao biti raspisan. Policija je okružila park u Istanbulu gdje prosvjednici već danima kampiraju, vodeni topovi usmjereni su u njih.

Glasnogovornik Vlade Huseyin Celik izjavio je da su spremni za nove razgovore i pregovore, ali da prosvjedi jednostavno moraju prestati, a oni koji to ne žele součit će se sa svom snagom turske policije.

Prosvjedovalo se noćas i u Ankari, policija je koristila suzavac kako bi rastjerala masu koja je zahtijevala Erdoganov odlazak s vlasti. I u Ankari i u Istanbulu tisuće odvjetnika napustilo je sudove i marširalo ulicama prosvjedujući zbog načina na koji se policija ponijela prema njihovim kolegama tijekom demonstracija.

Podsjetimo, u utorak je desetak odvjetnika privedeno nakon što su glasno prosvjedovali protiv namjere policije da silom isprazni trg Taksim.