Vukovarsko-srijemska

ŽIVOT UZ DUNAV

Bude li potrebe i žene će u obranu nasipa

Glavna tema među Vukovarcima posljednjih dana nisu ni cijene goriva, ni PDV, ni stanje u gospodarstvu. Jedino oko čega i mladi i stari pričaju je vodostaj Dunava, koji raste iz sata u sat, ispričala nam Mirjana Kulić, odgajateljica u vrtiću, koja cijeli život živi u Vukovaru.

Vodostaj Dunava glavna je tema u gradu   FOTO:Goran Ferbezar/PIXSELL
Piše: Media Servis

"Vukovarci kao i ljudi iz Batine naučili su na to i nosiš se s tim. Veliki broj djece, ljudi, to je tema razgovora. Više nas ne brinu ni poskupljenje, ni cijene, ni gorivo. Sada je tema vodostaj rijeke Dunav. Strah uvijek postoji. Kažu da je lud onaj čovjek koji nema straha. Strah uvijek postoji, ali mislim da se s nekom mirnoćom nosimo s tim", kaže nam Mirjana, koja živi u centru Vukovara i svakodnevno s prozora gleda u obalu Dunava, gdje brojni dobrovoljci rade punom parom kako bi obranili grad od moguće poplave.

"Vojske je jako puno. Vidjela sam branitelje iz Zagreba, svi naši alasi ( riječni ribari ) pa i oni koji nemaju veze s tim poslom uključili su se u obranu. Ja kažem zadnja obrana bit će žene - ako budemo morale, idemo i mi", našalila se Mirjana, koja se prisjetila kako je Vukovar izgledao davne 1965..

"Kao dijete od 8-9 godina doživjela sam veliku poplavu. Tada se po cijelom gradu hodalo po skelama, u školu su nas vozili čamcima. Meni je tada kao djetetu to bila velika avantura", kaže Mirjana koja kao odgajateljica uočava da današnjim malim Vukovarcima visoki Dunav predstavlja svojevrsni izazov.

"Umjesto ribica, koje inače crtaju, sada crtaju čamce, vreće s pjeskom i naučili su što je zečji nasip. To do ove godine nisu znali", otkrila nam je Mirjana koja se nada da će se Dunav ubrzo smiriti kako bi uspjeli organizirati program Ususret Europi, koji su planirali održati u poznatom vukovarskom izletištu Adica.

"Danas smo i šalu na račun toga okrenuli. Imat ćemo zaista šareni program. Ja kažem danas svojim kolegicama - treba ponijeti i posude za boju, a one meni - treba osigurati i vodu. Ja im na to kažem - bez brige, voda će nma biti ispod nogu pa ćemo je odmah uzimati. Jer u Adici planiramo taj EU susret. Malim koracima u veliku Europu. Bit će lijepo. Dođite."