Politika

LINIĆ KRITIZIRAO JAVNA PODUZEĆA

'Navikli smo da porezni obveznici plaćaju sve i to se mora mijenjati'

"Navikli smo da porezni obveznici plaćaju sve i to se mora mijenjati", kritizirao je ministar financija Slavko Linić javni sektor na regionalnoj konferenciji 'Sustav unutarnjih financijskih kontrola kao dio sveobuhvatnih reformi u javnom sektoru' u organizaciji Središnje harmonizacijske jedinice Ministarstva financija i TAIEX-a.

Ministar financija Slavko Linić   FOTO:Sanjin Strukić/PIXSELL
Piše: Media Servis

U javnom sektoru nema financijske aktivnosti i investicija, ali ima kašnjenja s procesima restrukturiranja i prekomjernog trošenja novca na članove uprava i zaposlene. Tako je ministar financija Slavko Linić opisao situaciju u javnim poduzećima.

"Upravljamo sredstvima na način da sve prebacujemo u javni dug. To znači da nismo uspostavili osnovne elemente ekonomike poslovanja. Navikli smo da porezni obveznici plaćaju sve, željezničku infrastrukturu, plaće u željeznici, održavanje vozila teretnog prometa, putničkog prometa..Jedno 30,40 tvrtki smo stvorili samo da bi gubili novce", oštar je bio Linić, dodavši da su Uprave neuspješne jer "ne znaju postaviti niti procese, ne znaju postaviti niti ekonomike, ali znaju naplatiti svoja nekakva ugovorna potraživanja, s prekomjernim iznosima koji su neprimjereni za Hrvatsku".

Linić je napomenuo da smo se time počeli baviti tek sada, na pragu ulaska u Europsku uniju i da smo smo sada u situaciji koja se mora promijeniti preko noći.