EU

RIZIK ZA EU?

Ulazak Hrvatske u EU pod povećalom zbog Rumunjske i Bugarske

Nakon njemačkih novinara i švedski se pitaju da li će se dogoditi scenarij Rumunjska/ Bugarska koje su nakon ulaska i dalje ostale korumpirane zemlje s nedovoljno nerazvijenim gospodarstvom.

Ilustracija   FOTO:Sanjin Strukic/PIXSELL
Piše: Republika.eu / Euinside

Tomas Lundin, novinar švedskog dnevnog lista ''Svenska Dagbladet'', objavio je analizu predstojećeg ulaska Hrvatske u EU 1. srpnja. "U manje od mjesec dana, Hrvatska će biti nova članica EU-a. Riskira li EU kada su 2007 vrata otvorena za korupcijom prožetu Bugarsku i Rumunjsku?". 

Mnogi su strahovali kada su Rumunjska i Bugarska prihvaćene kao članice Europske unije. Stručnjaci su ukazivali na raširenu korupciju u pravosuđu i očite nedostatke u borbi s organiziranim kriminalom. Danas, pet godina kasnije, Rumunjska i Bugarska još uvijek su pod nadzorom Europske komisije.

Hrvatska, također, vodi borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala, te trgovinom ljudim. No, jedna od razloga zašto se ne treba previše brinuti oko ulaska Hrvatske u EU, prema švedskom novinaru je između ostalog i činjenica je što je kod Hrvatske umjesto da se kreće u brze reforme nakon pristupanja, bila prisiljena ispuniti gotovo sve svoje obveze prije postanka članicom. Kritičnije izvješće EU-a prošle jeseni prisililo je vladu u Zagrebu da podigne tempo reformi. Karin Anderman, savjetnik u veleposlanstvu Švedske u Zagrebu, zadužen za politiku EU-a, kaže da je pravosuđe poboljšano kao i borba protiv korupcije no još uvijek ima puno posla oko iste.

Hrvatska je najprosperitetnija zemlja bivše Jugoslavije s razinama plaća gotovo dvostruko većim onima u Bugarskoj iako treba strukturne reforme i snažniju konkurentnost, nezaposlenost mladih je oko 50%, a tu je i nezdrava ovisnost isključivo o turizmu.

IZVOR: euinside