Politika

SABOR

Usvojena Strategija upravljanja i raspolaganja imovinom u vlasništvu Hrvatske

Na 8. sjednici Hrvatskog Sabora sa 78 glasova za, 2 protiv i 20 suzdržanih usvojena je Strategija upravljanja i raspolaganja imovinom u vlasništvu Republike Hrvatske za razdoblje od 2013. do 2017. godine, dokument koji određuje srednjoročne ciljeve i smjernice upravljanja imovinom u vlasništvu Hrvatske...

Sabor   FOTO:Patrik Macek/PIXSELL
Piše: Media Servis

Državni ured za upravljanje državnom imovinom izradio je ovaj dokument po prvi put i njime se želi osigurati transparentnost i učinkovitost upravljanja, te upotreba i očuvanje imovine važne za život i rad postojećih i budućih generacija građana Hrvatske.

Primjenom integralnog modela upravljanja, želi se postići da imovina u vlasništvu Republike Hrvatske bude istovremeno u službi gospodarskog razvoja, te zaštite dugoročnih nacionalnih interesa", sažeo je najbitnije odrednice dokumenta od stotinjak stranica predstojnik DUUDI-ja, Mladen Pejnović.

Sljedeći korak je donošenje novog Zakona o upravljanju i raspolaganju imovinom u vlasništvu Hrvatske koji bi trebao krenuti u redovitu proceduru krajem lipnja.

"Strategijom smo analizirali glavne pojavne oblike državne imovine i dali detaljne smjernice za svaki od tih oblika. Sada je potrebno novim Zakonom tim smjernicama dati zakonsko uporište", najavio je predstojnik Pejnović.

Strategija je trenutačno jedini dokument u Hrvatskoj koji detaljno i u potpunosti obuhvaća karakteristike stanja i daje smjernice za upravljanje i raspolaganje u četiri osnovna područja: normativni i institucionalni okvir, dionice i udjeli u trgovačkim društvima u vlasništvu Republike Hrvatske, te nekretnine i ostala imovina.

Prijedlog nacrta je bio u proceduri savjetovanja sa zainteresiranom javnošću od 02. do 17. travnja 2013. godine, a predstavljen je i na javnoj tribini 'Upravljanje imovinom u vlasništvu RH i dugoročna održivost državnih financija', priopćili su iz Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom.