Politika

PACKA HRVATSKOJ

Austrija protiv smanjenja PDV-a na odabrane novine

Ministar vanjskih poslova Austrije je upozorio Vesnu Pusić da je takva odluka diskriminatorna prema austrijskoj medijskoj korporaciji Styrija, ali i drugim medijskim tvrtkama što neće olako proći u EU.

Vesna Pusić i Josip Kregar   FOTO:Davor Visnjic/PIXSELL
Piše: Republika.eu / Index.hr

Odluka vlade da selektivno snizi PDV na novine i time diskriminira dio novinskih izdavača u RH neće lako proći u EU. Ministricu Vesnu Pusić ovih dana je kontaktirao austrijski ministar vanjskih poslova Michael Spindelegger, upozorivši se vlada svojom odlukom diskriminatorski ponijela prema austrijskoj medijskoj korporaciji Styrija. Isto tako su spremni zasštiti interese svojih tvrtki preko institucija EU.

"HNS je bio protiv SDP-ovog prijedloga o selektivnom snižavanju PDV-a novinama. Podržali smo amandman Josipa Kregara, koji je po nama bio prihvatljiviji i manje diskriminatoran od onog kojeg je ponudilo Ministarstvo financija. Nažalost Milanović nije odstupao od SDP-ovog prijedloga, pa i po cijenu svađe u koaliciji", izjavio je Indexu visoki dužnosnik HNS-a.

Milanović je, tvrde narodnjaci, tijekom jučerašnjeg dana vodio više telefonskih razgovora s predsjednicom HNS-a Vesnom Pusić, koja u početku nije podupirala prijedlog Ministarstva financija, ali i s Josipom Kregarom kojeg je prisilio na odustajanje od amandmana. Kregar je naime, predložio da vlada odustane od kriterija po kojem se snižena stopa PDV-a primjenjuje samo na novine s više od 25 tisuća riječi. Umjesto toga, on je u amandmanu predložio da PDV snizi onim tiskovinama koje nemaju više od 50 posto komercijalnog sadržaja.

"Razgovor nije bio neugodan, ne u smislu da je došlo do povišenih tonova, ali bilo je očito da je premijeru Milanoviću jako stalo do selektivne primjene niže stope PDV-a na novine. Na kraju sam ga odlučio povući iako i dalje mislim da je on diskriminatoran, pogotovo prema dijelu medija poput lokalnih novina i televizija, koji imaju važnu ulogu u zaštiti javnih interesa. Budući da premijer nije odstupao od svog prijedloga jer bi, prema njegovom mišljenju, to pokazalo da ne kontrolira saborsku većinu, ja sam povukao svoj prijedlog.", izjavio je Josip Kregar.

IZVOR: Index.hr