Svijet

'ŽRTVA ADMINISTRACIJE'

Preminula Berina Hamidović, beba bez matičnog broja

Berina Hamidović, beba stara mjesec i pol dana, preminula je u Beogradu, gdje se nalazila na liječenju, a njezin otac kaže da je njegovo dijete bilo žrtva administracije, prenosi portal Klix.ba.

Građani BiH danima su prosvjedovali ispred Parlamenta BiH   FOTO:Ervin Berbic/HaloPix/Pixsell
Piše: Media Servis

Berini je nakon rođenja dijagnosticirana traheoesofagealna fistula na mjestu anastomoze i nije mogla jesti. Nakon što operacija u Sarajevu nije bila uspješna, upućena je u Beograd, ali tu se pojavili problemi. Beba nije imala matični broj, niti putovnicu i policija ih bez dokumentacije nije puštala u Srbiju, pa su na granici čekali satima u vozilu Hitne pomoći, u kojem je beba bila priključena na aparate,

"Iako je dijete bilo hitan slučaj i granična policija je trebala biti obaviještena da na tom graničnom prijelazu dolazi sanitetsko vozilo, službenike ni na našoj ni na srbijanskoj granici niko nije obavijestio da dolazimo", izjavio je otac Edin Hamidović za portal Klix.ba.

"Rekli su: 'Otkud mi znamo da vi ne trgujete djecom'. Morali smo u Ministarstvu civilnih poslova tražiti da nam daju bilo kakvu potvrdu. Zatim smo otišli u policiju, gdje su nam rekli da su nemoćni i da ne mogu ništa napraviti. Morali smo ih zamoliti da oni nazovu graničnu policiju i kažu im da će sanitetsko vozilo doći na taj granični prijelaz".

Berina je preminula 13. lipnja od posljedica sepse.

Zbog problema s jedinstvenim matičnim brojem, građani BiH danima su prosvjedovali ispred Parlamenta BiH.