Politika

PREDSJEDNIK IVO JOSIPOVIĆ

Ima li tužba protiv Srbije smisla?

Predsjednik Ivo Josipović u razgovoru za Deutsche Welle otkrio je svoje viđenje rada Haškog suda.

Piše: Republika.eu

- POSLIJE ovih 20 godina rada Tribunala stvari svakako nisu crno-bijele. Haški sud je imao svojih dobrih odluka. S nekima možemo ili ne moramo osobno biti zadovoljni. Ono što je važno je da je Haški sud postavio put ka stalnom međunarodnom sudu. Mi u Hrvatskoj smo nezadovoljni recimo Vukovarom, nezadovoljni što neki zločini nakon Oluje nisu kažnjeni, ali mislim da je to u prvom redu greška tužiteljstva, rekao je predsjednik Ivo Josipović u opširnom razgovoru za Deutsche Welle, a donosi Index.hr

Josipović je također odgovarao na pitanja vezana za odnos Hrvatske i Srbije te posebno međusobnih tužbi za genocid Hrvatske i Srbije. Predsjednik Hrvatske naglasio je da su tužbe za genocid nastale u vrijeme kada se nisu ispunjavala očekivanja ni u pogledu suradnje s Haškim sudom, dok sad vrlo dobro surađujemo na kažnjavanju ratnih zločina.
 
- Sada su ipak neke nove okolnosti. Ono što se ja uvijek pitam, a to je na našim vladama da odluče, je - ako možete nešto rješiti razgovorom i dogovorom, imaju li tužbe smisla? Trebalo bi procijeniti i kakvi su izgledi, pravna praksa, ali to je, u slučaju Hrvatske, u nadležnosti vlade - rekao je Josipović.