Društvo

MEĐUNARODNI SKANDAL

Državni vrh planira parlamentarnim smicalicama spriječiti izručenje Josipa Perkovića i ostalih pripadnika UDBA-e koje traži Njemačka!?

Kako donosi portal Dnevno.hr, zbog očitog 'šlamperaja' radne skupine koja je radila na ovim izmjenama, čitava situacija dobila je i političke konotacije. Mnogi su odmah, čitav slučaj povezali s predsjednikom Ivom Josipovićem, tvrdeći da u radnoj skupini koja je radila na ovim izmjenama, zasigurno ima i njemu bliskih pravnih stručnjaka.

Zoran Milanović
Piše: Republika.eu / Dnevno.hr

Također, ne treba zaboraviti da je od svih trenutno aktivnih hrvatskih političara, u najbliskijim odnosima sa Josipom Perkovićem, ali i sa njegovim sinom Sašom koji je Josipovićev savjetnik za sigurnost.

Josip Perković (68), za kojeg će Njemačka nakon 1. srpnja tražiti izručenje po Europskom uhidbenom nalogu zbog upletenosti u ubojstva hrvatskih disidenata u Njemačkoj između 1970. i 1989. godine - ne može biti izručen!
Tako se barem čini ukoliko se pogleda prijedlog Zakona o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s članicama Europske unije, odnosno njegove posljednje planirane izmjene. Članak 132.a ovog prijedloga Zakona točno određuje u kojem vremenskom periodu se kaznena djela moraju dogoditi da bi se uopće uzimala u obzir kod Europskog uhidbenog naloga.

U članku prijedloga izmijenjenog Zakona tako stoji: 'Europski uhidbeni nalog izvršit će se u odnosu na kaznena djela počinjenja nakon 7. kolovoza 2002.'. S obzirom da se Josipa Perkovića tereti za ubojstva počinjena puno prije ovog vremenskog ograničenja, tj. 2002. godine, sasvim je jasno da Hrvatska, ukoliko se bude držala ove regulative, ne može odobriti Perkovićevo izručenje Njemačkoj.
Milanovićeva Vlada ovime izaziva veliki međunarodni pravni skandal koji će narušiti ugled Hrvatske u svijetu, a ostaje pitanje kakve će posljedice imati. Postavlja se, naime, pitanje je li riječ o očiglednom izigravanju dogovora s Nijemcima, a u svijet se odašilje slika Hrvatske kao prevrtljive zemlje, ekskluzivno donosi portal Dnevno.hr.

Riječ je svakako o "gafu" SDP-ova ministra Orsata Miljenića, odnosno Ministarstva pravosuđa koje je nositelj novih izmjena. Zbog očitog 'šlamperaja' radne skupine koja je radila na ovim izmjenama, čitava situacija dobila je i političke konotacije. Mnogi su odmah čitav slučaj povezali s predsjednikom Ivom Josipovićem, tvrdeći da u radnoj skupini koja je radila na ovim izmjenama, zasigurno ima i njemu bliskih pravnih stručnjaka.
Također, ne treba zaboraviti da je od svih trenutno aktivnih hrvatskih političara, predsjednik u najbliskijim odnosima s Josipom Perkovićem, ali i s njegovim sinom Sašom, Josipovićevevim savjetnikom za sigurnost.
Ukoliko do izručenja Perkovića starijeg i dođe, bit će zanimljivo vidjeti što će predsjednik Josipović reći na to, odnosno hoće li se zaljuljati stolica Saše Perkovića.

Zanimljivo je da u ranijem Zakonu o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s članicama EU iz 2010. ove odredbe nije bilo. Ona je postavljena najnovijim izmjenama kada je prijedlog izmjena Zakona stigao na Vladu, i to prije samo četiri dana. Sabor ga do 1. srpnja - do ulaska Hrvatske u EU - mora izglasati.

Iako se realno može dogoditi i da sporne dopune, koje bi mogle dignuti puno medijske buke, ne prođu Sabor. Međutim, indikativno je da je Sabor u ponedjeljak na dnevni red za izglasavanje stavio ove dopune Zakona i to već za utorak. U tom slučaju prepreke za izručenje Perkovića bit će otklonjene, zaključuje portal Dnevno.hr.