Politika

24 GODINE HDZ-A, ŠEKS OTKRIVA

'Najnegativnija ličnost u povijesti HDZ-a je Ivo Sanader'

Hrvatska demokratska zajednica danas slavi 24. godišnjicu postojanja. Osnovana je 1989. godine u restoranu NK Jarun, a na istoj toj terasi večeras se održava svečana akademija. Oni koji su nekad bili predsjednici stranke danas su u zatvoru ili u drugim stranačkim klubovima, samo su rijetki izdržali cijeli put.

Ivo Sanader i Vladimir Šeks   FOTO:Davor Javorovic/PIXSELL
Piše: Republika.eu / tportal

Jedan od osnivača stranke, 70-godišnji zastupnik HDZ-a Vladimir Šeks, nikako neće propustiti večerašnju proslavu. I dalje smatra da Kosor nije trebalo brisati iz stranke i da je njezin sukob s aktualnim predsjednikom stranke Tomislavom Karamarkom trebalo riješiti drukčije, ali se i dalje ne srami ničega u 24-godišnjoj povijesti stranke, piše Tportal.

Rekao je da je najponosniji na razdoblje stranke u 1990. i 1991. godini. 'Ponosan sam na stvaranje Božićnog Ustava koji je bio temelj nezavisne države. Ponosan sam na svoje autorstvo prilikom donošenja odluke u Hrvatskom saboru 25. lipnja 1990. kada je Hrvatska proglašena samostalnom državom i na 8. listopada 1991. godine kada je Hrvatska definitivno raskinula sve veze s Jugoslavijom koja je tada već nestajala. Ta tri događaja smatram svojim osobnim uspjehom, ali i političkom poviješću HDZ-a', rekao je Šeks za tportal. 

Ne srami se ničega, ali kaže da može govoriti o 'tamnim mrljama' u povijesti stranke. 'Mrlje su nastupile kada je Hrvatska proživljavala period 'biti ili ne biti', a to su mrlje pretvorbe i privatizacije', kaže Šeks. 
Na pitanje spada li vladavina Ive Sanadera, nepravomoćno osuđenog za ratno profiterstvo i korupciju, u te 'tamne mrlje', Šeks kaže: 'To razdoblje spada i u tamne i u svijetle mrlje. Hrvatska je u to vrijeme pokrenula pregovore s Europskom unijom, ušla je u NATO... Negativna strana je rast korupcije u zemlji.' 
Kada ga se pita koga u 24 godine pamti kao najpozitivniju ličnost u stranci bez razmišljanja je rekao – Franju Tuđmana'On je najpozitivnija ličnost i nesporni arhitekt hrvatske državnosti, slobode i države. Za sada, prema svemu što se dogodilo, najnegativnija figura je Ivo Sanader', rekao je Šeks.Bez obzira na sve, Šeks kaže da se danas osjeća – sjajno!'Osjećam se kao dionik državnotvornog pokreta jedne stranke koja je najzaslužnija za stvaranje neovisne, demokratske i europske Hrvatske. Za nekoliko dana ulazimo u Europsku uniju, ušli smo u NATO, obranili smo i stvorili Hrvatsku. Nismo jedini u tome, ali smo prednjačili u stvaranju demokracije i slomu jugoslavenskog totalitarnog komunističkog sustava. Uz sve posrtaje, imamo razloga za veliko zadovoljstvo.'
Kaže da je ostvario sve svoje političke ideale i ciljeve, ali će i dalje sudjelovati u obrani svih stečenih temelja hrvatske države. 'Ako me zdravlje posluži, a vjerujem da hoće, sudjelovat ću u političkom životu HDZ-a i u sljedećem mandatu. Ne bacam koplje u trnje, ali radit ću primjereno situaciji u kojoj se Hrvatska bude nalazila', zaključio je Šeks.

IZVOR: Tportal