Tenis

TENISKI SVIJET HVALI DONNU VEKIĆ

"Ona je rođena pobjednica"

Ne prestaju pohvale na račun Osječanke Donne Vekić koja je sa 16 godina igrala već 2 finala WTA turnira.

Piše: Republika.eu

Tijekom prijenosa polufinala i finala WTA Birminghama komentatori Eurosporta nisu štedjeli pohvale na račun Donne.

- Njezina je najveća snaga u ogromnoj želji za pobjeđivanjem. Ona toliko želi biti uspješna, toliko želi biti na najvećoj sceni, da cijelim svojim bićem vjerujem u njezin uspjeh. K tome, još je i prava natjecateljica jer obožava igrati mečeve - secirala je komentatorica Jo Durie, nekadašnja 5.igračica svijeta.

- Moj konačni cilj je biti na vrhu -  odgovara Donna na pitanja novinara koji joj je konačni cilj.

Mnogi će reći da je to poprilično bahata i hrabra izjava za 16-godišnjakinju, no to samo govori o njezinom samopouzdanju i karakteru pobjednice.

No, Donna Vekić se nije dogodila slučajno. Riječ je o projektu njezinih roditelja koji su je od malih nogu usmjeravali u pravcu profesionalnog tenisa. Svaki njezin korak pomno je isplaniran s timom stručnih ljudi.

Nije tajna da su digli kredit kako bi uložili nemala sredstva za treniranje u New Yorku i Londonu. No, oni su vjerovali i složili stručni tim koji brine o svakom detalju Donnine karijere. Na nabolji način to se primjeti u marketingu od Facebook profila do web stranice. Sve to je na vrhunskoj razini, jer današnji sport traži više od samog nastupanja. Vrhunski sportaši postali su proizvod koji se treba nuditi na tržištu oglašavanja, a Donnin tim to za sada radi odlično.

Donna i njezini roditelji sigurno su svjesni kako je ovo tek dobar početak i da trebaju ostati čvrsto s obje noge na zemlji. Najmanje što treba jest stvarati euforiju, jer treba se samo prisjetiti koliko je nekada perspektivnih tenisačica danas u preranoj mirovini ili igraju turnire niže kategorije.Dovoljno je sjetiti se Mirjane Lučić i Karoline Šprem koje su nakon odličnog starta skliznule u prosječnost.

S druge strane treba biti iskren i reći da su mnoge igračice u Donninim godinama već osvajali Grand slam turnire. Martina Hingis sa 16 godina osvojila je tri Grand Slam turnira i igrala jedno finale. U novije vrijeme Marija Sharapova osvojila je Wimbledon  s 17 godina. 

No, Donna se ne treba opterećivati statistikom. Njezina karijera ide pravilnim smjerom bez preskakanja stepenica što je dugoročno sigurniji put. Na njoj je da sluša svoj stručni tim i u svaki meč ulazi kao da je riječ o finalu Grand Slam turnira. Tada uspjeh neće izostati. Pa ni njezin konačni cilj...