Putovanja

LONELY PLANET

Hrvatska među 10 najpoželjnijih europskih destinacija za 2013.

Lonely Planet, najpopularniji svjetski turistički portal i vodeći izdavač turističkih vodiča, koji već 40 godina vodi putnike i u najudaljenije kutke svijeta, objavio je top 10 popis europskih destinacija, na koji je uvrstio i Hrvatsku.

Hrvatska uvrštena među 10 najpoželjnijih europskih destinacija za 2013.   FOTO:Duško Marušić/PIXSELL
Piše: Media Servis

Popis su sastavili urednici Lonely Planeta iz Amerike i Velike Britanije, a uključuje destinacije za koje smatraju da ih putnici svakako moraju posjetiti. Hrvatska se tako našla u društvu zemalja poput Portugala, Mađarske, Italije, Češke i Francuske.

Andy Murdoch, urednik američkog Lonely Planeta, osim već poznate i privlačne obale, posebno preporučuje putnicima Zagreb, Dubrovnik, nacionalne parkove te šarmantni kontinentalni dio Hrvatske. Hrvatska je prepoznata kao etablirana destinacija za Europljane te destinacija koja u posljednje vrijeme postaje sve popularnija i na tržištu SAD-a, s kojeg u prvih pet mjeseci ove godine bilježi povećanje turističkog prometa u dolascima i noćenjima preko 20 posto.

Dokaz da je Hrvatska postala sve interesantnija turistička destinacija za Amerikance zorno potvrđuje interes kako mnogih važnih američkih medija, koji su pisali ili objavljivali reportaže o Hrvatskoj, tako i zamjetan porast interesa organizatora putovanja, koji žele uvrstiti Hrvatsku u svoje brošure za iduću sezonu. Posebno je zanimljivo da Amerikanci, osim već dugo prepoznatljivog Dubrovnika, sve više posjećuju Zagreb, a od nedavna zanimaju ih i mjesta ne samo uz obalu, već i unutrašnjosti Hrvatske. Američki turisti, osim što su dobro platežna i svugdje željena klijentela, vole putovati izvan ljetne sezone, pa su stoga dosad iskazani interes te potencijal ovog tržišta od izuzetnog značaja za daljnji razvoj hrvatskog turizma.