EU

TRILATERALA

U Bruxellesu o graničnim prijelazima s BiH

U Bruxellesu će danas biti održana trilaterala Hrvatska - BiH - Europska Unija, a predviđeno je potpisivanje sporazuma o graničnim prijelazima i ugovora o pograničnom prometu BiH i RH...

Granični prijelaz sa Bosnom i Hercegovinom   FOTO:Ivica Galovic/PIXSELL
Piše: Media Servis

Problem se pojavio nakon što je srpski član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović odbio glasovati za Ugovor jer se, tvrdi, nije konzultiralo Republiku Srpsku. U međuvremenu je reagirala predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović koja je obećala da će Vlada dati potrebnu suglasnost da BiH potpiše Ugovor, no da će naknadno tražiti ozbiljne korekcije kako bi se ispoštovali uvjeti Republike Srpske, koja je, kaže, oštećena strana.

"Interesi njenih gospodarstvenika i poljoprivrednika nisu uvaženi tijekom procesa, mislim na mjesta i lokacije gdje su raspoređeni ti prijelazi. Mi tražimo da se naprave korekcije, ali znajući da je 1. srpnja vrlo blizu i da bi to moglo dovesti do negativnih posljedica za sve nas ovdje, dat ćemo uvjetnu suglasnost", rekla je Cvijanović.

Šef Delegacije EU u BiH Peter Sorensen nije želio niti komentirati mogućnost da ugovori ne budu potpisani. Samo je poručio da to danas u Bruxellesu mora biti riješeno i da o tome dalje nema rasprave.