Politika

BURNO U SABORU

Zmajlović pod 'paljbom', Holy ne odustaje od najave izlaska iz SDP-a

SDP-ova Mirela Holy i izvan sabornice brani svoj stav da Hrvatskoj treba Nacionalna parkovna agencija koja bi upravljala svim zaštićenim područjima.

Zmajlović se odmah našao pod paljbom iz oporbenih klupa   FOTO:Patrik Macek/PIXSELL
Piše: Media Servis

[14:34]
Smatra da je to najbolji način za ispunjavanje svih zahtjeva koje će pred nas staviti Europska Unija, a i naglašava da je Kukuriku koalicija obećala osnivanje agencije u Planu 21. Ostaje i kod najave da će izaći iz stranke.

"Još uvijek se nadam da će Vlada promijeniti svoj stav i u Zakonu ipak definirati Nacionalnu parkovnu agenciju jer je to u skladu i s racionalnim razlozima, a i predizbornim obećanjima", rekla je Holy.

Ministar zaštite prirode i okoliša Mihael Zmajlović pak ostaje kod tvrdnje da je bolje rješenje unaprjeđenje postojećeg sustava jer bi njegovo ukidanje i osnivanje agencije bilo preveliki rizik. Nada se da njegova kolegica neće zbog toga napustiti stranku.

"Spreman sam je javno pozvati na radni ručak gdje ću joj iznijeti argumente zašto bismo išli u ovom smjeru i vjerujem da će, ukoliko zaista bude htjela saslušati argumente, biti spremna promijeniti svoje mišljenje jer se mi slažemo oko ciljeva, a to je da želimo unaprijediti ovaj sustav upravljanja parkovima prirode i nacionalnim parkovima", izjavio je Zmajlović.

No, novinare je zanimalo postoji li mogućnost da premijer Zoran Milanović sutra na Vladi udari šakom o stol i naredi da se prihvate amandmani stranačke buntovnice Holy.

"To nije njegov stil rada. Stvari se ne lome preko koljena. Dakle, moraju postojati argumenti, a argumenti u ovom slučaju postoje. Vrlo su racionalni, razumni i utemeljeni na struci, a politika u konačnici ipak donosi odluku", rekao je Zmajlović.


[11:33]
Saborski zastupnici radni dan započeli su raspravom o Zakonu o zaštiti prirode. Zakonom, barem prema tvrdnjama ministra zaštite okoliša i prirode Mihaela Zmajlovića, se želi osigurati iskorištavanje prirodnih resursa, ali pod uvjetom da se to radi na održivi način.

Zmajlović se odmah našao pod paljbom iz oporbenih klupa i to zbog najave koncesioniranja nacionalnih parkova.

"Je li mi time štitimo prirodu ili štitimo neke buduće investitore? Je li zaista nacionalni interes najvjrednija, prirodna bogatstva davati nekim privatnim investitorima i dokazivati time da mi sami ne znamo zaraditi na našim najljepšim dijelovima zemlje", pitao se HDZ-ov Josip Borić.

"Zakon stvara temelje da se Nacionalnim parkovima upravlja na održiv način. U koncesiju se daju turistički sadržaji, a građani ostaju vlasnici tog bogatstva i tako se radi svugdje u svijetu", odgovorio je Zmajlović.

"Postoji ogroman potencijal za privlačenje investicija u strogo kontroliranim uvjetima gdje će država strogo odrediti koji su to uvjeti, koje će koristi imati država i koja razina ulaganja će tu postojati", rekao je Zmajlović.

U raspravu se uključila i bivša ministrica Mirela Holy i uzvratila HDZ-ovcima.

"Ovo što vi radite je obična demagogija i na najniže načine pokušavate motivirati javnost baukom od nekakve navodne koncesije nad nacionalnim parkovima. Mislim, zbilja nije u redu zato što ste vi donijeli zakon koji omogućuje koncesije i to ste radili u cijelom nizu parkova", rekla je Holy.

Inače, ona je napisala čak 14 amandmana koji se mahom tiču osnivanja agencije koja bi upravljala svim nacionalnim parkovima. Ako njen naum Vlada odbaci, najavila je odlazak iz SDP-a.


[08:38]
Saborski zastupnici danas će raspravljati o konačnom prijedlogu Zakona o zaštiti prirode.

"Upravo je zadaća uravnoteženog, održivog upravljanja prirodnim resursima da osigura zadovoljenje potreba ljudi, ali pod uvjetom da to radimo na održivi način, na način da osiguramo i budućim generacijama da mogu kvalitetno uživati u istim tim prirodnim resursima i bogatstvima kojima Republika Hrvatska raspolaže", rekao je na nedavnoj sjednici Odbora za zaštitu okoliša i prirode resorni ministar Mihael Zmajlović. Čak 14 amandmana pripremila je SDP-ova Mirela Holy, a ključni se odnose na instituciju koja bi upravljala nacionalnim parkovima.

"Ako nemate financijski instrument s kojim ćete realizirati tu politiku, vi možete imati najbolji mogući zakon, ali nećete imati priliku realizirati ono što ste naumili. SDP je tijekom opozicijskog razdoblja predstavljao svoju reformu ovog područja i uvijek smo govorili o nacionalnoj i parkovnoj agenciji, kao temeljnom instrumentnu kojim će se reformirati sadašnji sustav upravljanja zaštićenim područjima", rekla je bivša ministrica koja svoju podršku zakonu uvjetuje upravo osnivanjem parkovne agencije. Danas bismo trebali doznati i rezultate analize koja će odgovoriti na pitanje je li agencija potrebna.