Razno

NASA OBJAVILA POZIV

Treba nam pomoć u praćenju asteroida

Američka svemirska agencija NASA pozvala je u utorak astronome amatere i druge građane da pomognu u praćenju kretanja asteroida koji bi mogli opustošiti planetu Zemlju.

Ilustracija   FOTO:Marko Lukunić/PIXSELL
Piše: Republika.eu / Al Jazeera Balkans

Agencija prati oko 95 posto najvećih svemirskih tijela, veličine od kilometra u promjeru i više, koji će proći pored Zemlje. Njihova površina usporediva je sa svemirskom stijenom, koja je, kako se pretpostavlja, prije 65 milijuna godina izazvala nestanak dinosaura.

Na internetskoj stranici NASA-e objavljen je poziv pojedincima, vladinim agencijama, međunarodnim partnerima i akademskoj zajednici na pronalaženje „svih asteroida koji su potencijalna prijetnja cijeloj civilizaciji“.

Stotinjak astronoma amatera već je uključeno u pomoć astronomima iz NASA-ina programa za objekte bliske Zemlji (NEO). Koristeći se svjetlosnom analizom svemirskih stijena, oni sastavljaju slike tih objekata kako bi se utvrdila njihova obilježja, rekao je Jason Kessler iz NASA-ina programa.

Kako raste broj otkrivenih asteroida, povećava se i NASA-ina potreba za pomoći građana“, dodao je Kessler.

Iz NASA-e upozoravaju kako čak i manje svemirske stijene mogu biti opasne, i to bez obzira udare li u Zemlju. Naime, meteorska kiša, izazvana raspadom jednog meteora, koja je u veljači pogodila slabo naseljeno područje Čeljabinska na Uralu, ozlijedila je blizu 1.000 osoba. Prema izjavama svjedoka, prozori su pucali, kuće su se tresle, a telefoni su prestali raditi.

Još jedna svemirska stijena, promjera 46 metara, prohujala je u veljači pored Zemlje na udaljenosti od svega 28.000 kilometara, što je bio najbliži prolazak asteroida u posljednjih 15 godina, otkad znanstvenici rutinski prate njihovo kretanje.

Cilj NASA-ine inicijative i poziva građanima otkrivanje je svih svemirskih objekata (NEO) promjera većeg od 30 metara“, rekao je Kessler.

Svemirska agencija također najavljuje planove hvatanja malih asteroida, njihova preusmjeravanja u stabilnu orbitu, te slanja ljudi da ih proučavaju već 2021. godine.

Izvor: Al Jazeera Balkans