Lokalni izbori

SJAŠI KURTA, DA UZJAŠE MURTA

GOGO predlaže Vrkiću novi način upravljanja gradom, a on vlast nastavlja dijeliti prema političkim zaslugama!

Građanska opcija Grada Osijeka- GOGO, nositelja Miroslava Šimića uputila je danas priopćenje kojim opisuju kako oni vide buduće upravljanje Osijekom.

Piše: Republika.eu

U priopćenju između ostalog kažu:

- Građani Osijeka na nedavnim lokalnim izborima izabrali su promjene. Smatramo kako oni s pravom ne očekuju samo promjene političke garniture nego promjene načina upravljanja gradom. Takve promjene zastupala je GOGO lista u svojoj predizbornoj kampanji. Naša kandidacijska lista nositelja Miroslava Šimića dobila je povjerenje građana i naše stavove namjeravamo nastaviti zastupati kao gradski vijećnici - ističe se u priopćenju.

Vijećnici te kandidacijske liste, koja u budućem sazivu Gradskog vijeća Osijeka ima dva vijećnika, spremni su sudjelovati u stvaranju većine u Gradskom vijeću, ali uz uvjet da svi u toj većini prihvate prijedloge koji će jamčiti početak promjene načina upravljanja Gradom.

Konkretni prijedlozi liste GOGO su:

- Trošak rada Gradskog vijeća treba ostati na dosadašnjoj razini. S obzirom da u novom sazivu ima 11 vijećnika više nego u prošlom, to konkretno znači smanjenje vijećničkih naknada.

- Zapošljavanje u Gradskoj upravi i trgovačkim društvima u većinskom vlasništvu Grada Osijeka, mora se obavljati putem
javnih natječaja u suradnji sa Zavodom za zapošljavanje. Konkretno, Zavod će obavljati procjene kandidata i ponuditi 5 najboljih. Od tih 5 Uprava trgovačkog društva ili Grada treba izabrati kandidata kojeg će zaposliti. Objava informacija tko je i na temelju kojih kvalifikacija zaposlen mora biti dostupna na web stranicama Grada. Ovi uvjeti odnose se na sva radna mjesta osim na pročelnike i uprave (direktori, članovi uprava, pomoćnici direktora) koje, u sadašnjim uvjetima, smatramo prvim suradnicima Gradonačelnika i on ih mora imati pravo odabrati.

- Članovi Nadzornih odbora trgovačkih društvima u većinskom vlasništvu Grada Osijeka moraju ispunjavati jedan od sljedećih uvjeta:

- Visoka ili viša stručna sprema uz 5 godina radnog iskustva, srednja stručna sprema uz 10 godina radnog iskustva na rukovodećim poslovima.
 
- Navedeni prijedlozi i njihovo prihvaćanje od strane svih stranaka koje će činiti novu vladajuću većinu u Gradskom vijeću, preduvjet su da vijećnici naše kandidacijske liste budu dio te većine - priopćili su predstavnici liste Miroslava Šimića.
 
Međutim da se novi gradonačelnik nema namjeru uopće toga pridržavati, potvrđuju već do sada održane skupštine gradskih trgovačkih društava i izvršena nova imenovanja članova nadzornih odbora tih društava.   

Tako su u gradsku tvrtku Osječki sajam za članove nadzornog odbora imenovani Dalibor Pleša-HDZ za predsjednika, te Josip Vuković (Đapićeva nezavisna lista) i Zoran Delić – Laburisti.

U gradsku tvrtku "Tržnica d.o.o." za predsjednika je imenovan Drago Šerić, Krunoslav Karalić, te Frano Barač iz HDZ-a.

Najinteresantnije Vrkićevo imenovanje na održanoj Skupštini društva  "G.P.P d.o.o." je imenovanje Ante Đapića za predsjednika nadzornog odbora. Za članove NO imenovani su još Lidija Vurnek –Pajic-Laburist, Domagoj Biuk-HDZ, Milan Blagojević – SDP, Ištvan Harangozo – umirovljenik, te  izvjesni Stjepan Knežević.  


Među već odrađenim Vrkićevim skupštinama trgovačkih društava održana je i skupština "BIOS-a", a za predsjednika NO izabran je Damir Kolarić – GOGO, te članovi Alen Prnjat - SDP, te Mišić Marko (Đapićeva nezavisna lista)

U pripremi su i skupštine preostalih društava koje će gradonačelnik Vrkić vjerojatno održati tijekom sutrašnjeg dana, a odnose se na Unikom, Vodovod, Sportske objekte, Zavod za stanovanje...

Već samo površnom analizom imena i stručnih kvaliteta pojedinih već imenovanih članova nadzornih odbora od strane gradonačelnika, na koje se GOGO poziva u današnjem priopćenju, više nego očito je da se radi samo o "priopćenju za javnost", ali da je stvarnost i realnost sasvim nešto drugo od poruka koje GOGO odašilje javnosti. Naime, GOGO danas postavlja "uvjete" svog participiranja u budućoj vlasti, a od jučer "v(s)last" već konzumira.