Društvo

NAPAO JOVANOVIĆA

Mamiću optužnica zbog poticanja na nasilje i mržnju

Protiv Zdravka Mamića podignuta je optužnica zbog javnog poticanja na nasilje i mržnju.

Zdravko Mamić   FOTO:Goran Stanzl/PIXSELL
Piše: Media Servis

Optužnicu protiv izvršnog predsjednika Dinama podignulo je Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu koje je o tome danas izvijestilo na svojoj službenoj stranici. Ne otkriva se Mamićev identitet, već navodi da se 54-godišnji hrvatski državljanin tereti zbog počinjenja kaznenog djela javnog poticanja na nasilje i mržnju iz čl. 325. st. 1. Kaznenog zakona.

Kako stoji u priopćenju ODO-a, 'u optužnici se okrivljenika tereti da je 15. ožujka 2013. u Zagrebu, tijekom gostovanja u radijskoj emisiji 'Pozitivni petak' radio postaje Soundset Plavi, osvrćući se na ministra znanosti, obrazovanja i sporta, iznosio tvrdnje kojima je putem radija javno poticao na mržnju usmjerenu prema ministru, istodobno iskazujući izrazitu netrpeljivost, kao i potičući mržnju prema svim pripadnicima srpske nacionalnosti'.

Podsjetimo, Mamić je sredinom ožujka prenoćio u pritvoru, a nakon ispitivanja istražna sutkinja zagrebačkog Županijskog suda Ljiljanka Maletić odbila je prijedlog Općinskog državnog odvjetništva da mu se odredi istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja djela. Tužiteljstvo je najavilo žalbu na odluku, a sada je podiglo i optužnicu. Dođe li do suđenja, Mamiću zbog vrijeđanja ministra Željka Jovanovića na nacionalnoj osnovi prijeti i do tri godine zatvora.