EU

BEČ

Uoči summita Europske unije skup EPP-a

Šefovi država i Vlada zemalja članica Europske unije i zemalja kandidatkinja, te predsjednici stranaka članovi Europske pučke stranke, sastaju se danas u Beču na proširenom skupu uoči summita Europske unije 27. i 28. lipnja.

Predsjednik Europske komisije Herman Van Rompuy pridružit će se skupu EPP-a   FOTO:Kerim Okten/Press Association/PIXSELL
Piše: Media Servis

Pridružit će im se predsjednici Europskog vijeća i Komisije Herman Van Rompuy i José Manuel Barosso.

Domaćini summita su predsjednik Europske pučke stranke Wilfried Martens i austrijski vice kancelar Michael Spindelegger. Trenutno su 13 od 27 članova Europskog vijeća, predsjednici država i Vlada iz redova pučana. To su irski premijer Enda Kenny, njemačka kancelarka Angela Merkel, španjolski premijer Mariano Rajoy, Luksemburžanin Jean-Claude Juncker, Rumunj Traian Basescu, Mađar Viktor Orban, Donald Tusk iz Poljske, Fredrik Reinfeldt iz Švedske, Valdis

Dombrovskis iz Latvije, Grk Antonis Samaras, Finac Jyrki Katainen, Portugalac Pedro Passos Coelho i Nicos Anastasiades iz Cipra. Skupu će prisustvovati i predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko.

Glavna tema lipanjskog summita Vijeća, za koji se pučani danas pripremaju, je zaključak o tzv. Europskom semestru, odnosno mehanizmu koji nadzire fiskalne i ekonomske politike zemalja članica, s konkretnim preporukama pojedinim zemljama.

Bit će riječi i o planovima za poboljšanje konkurentnosti, gospodarskog rasta i zapošljavanja, a analizirat će se i napredak u stvaranju ekonomske i monetarne unije, konkretno bankarske unije.

Šefovi država i Vlada Europske unije na posljednjem će summitu na kojem Hrvatska sudjeluje samo kao promatrač - bez prava glasa, razmotriti i zahtjev Latvije za ulaskom u Eurozonu 1. siječnja 2014. kao i mogućnost dodijeljivanja datuma za početak pregovora Srbiji.