EU

EUROPSKI PARLAMENT

Proces izrade zajedničkih pravila u području uhidbenog naloga

Europski parlamet u procesu je izrade zajedničkih pravnih institucija, odnosno jedinstvenih pravila u području europskog uhidbenog naloga i području prava istospolnih parova.

Europski parlament
Piše: Media Servis

Na sjednicama dvaju odbora Europskog parlamenta kao gost sudjelovao je i nezavisni saborski zastupnik Josip Kregar.

"Prvi dio bio je posvećen europskom uhidbenom nalogu. Radi se na stvaranju zajedničkih europskih pravnih institucija što uključuje i postojanje državnog odvjetnika čija bi nadležnost bila cijela Europska unija. To se priprema već dvije godine, ima otpora kod primjerice Velike Britanije ili Njemačke koji imaju već utvrđene standarde u tom pogledu" , rekao je Kregar.

Želi se reorganizirati Europol kako bi prekogranična suradnja bila bolja. Na odborima je bilo rasprave i o reformi obiteljskog prava i izazovima koje donose istospolne zajednice.

"Ovdje se kao glavni problem otvara kako će se urediti pitanje da u jednoj zemlji primjerice istospolni brak vrijedi, a ti se bračni drugovi odsele u drugu zemlje gdje takvo rješenje ne postoji. Što će biti s njihovom imovinom, što će biti s njihovim pravima. Tako da je sad tu inicijativa da se brak proglasi jednom ustavnom kategorijom kao pokušaj ujednačavanja rješena na području cijele EU ."