Događanja

TRADICIJA SE NASTAVLJA

Večeras se u Šibeniku otvara 53. Međunarodni dječji festival

Podizanjem festivalske zastave i intoniranjem festivalske himne "Zdravo maleni", na Ljetnoj pozornici ispred šibenske katedrale sv. Jakova večeras se svečano otvara 53. Međunarodni dječji festival.

53. Međunarodni dječji festival   FOTO:Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Piše: Media Servis

U iduća dva tjedna šibenske će ulice i trgove preplaviti djeca i brojni domaći i inozemni ansambli, a grad slaviti maštu, kreativnost i stvaralaštvo...

Jedinstveni događaj u svjetskim razmjerima i jednu od najstarijih kulturnih manifestacija u Hrvatskoj večeras otvara 'Sedmi kontinent', šareni mjuzikl o kojem Nera Gojanović Kljajić, ravnateljica šibenskog kazališta, otkriva.

"Virtualni svijet u kojem je sve dozvoljeno, u kojem djeca mogu kreirati svoj život, svoj stil, svoje afinitete, svoje želje. Mjesto gdje ih nitko ne sputava. U našem slučaju je to virtualna igrica 'Sedmi kontinent', ističe Gojanović Kljajić.

Uz djecu iz šibenskih dramskih radionica, među pedesetak protagonista u predstavi sudjeluju Nina Violić, Mario Kovač, Marija Husar kojoj je ovo prvi izlet u glumačke vode i Leon Lučev, koji s Petrom Radin potpisuje i režiju.

"Djeca imaju glumačke, plesne i pjevačke zadatke. To je neki Petrin i moj dogovor bio na početku da ćemo najveće zadatke davati djeci, da će odrasli glumiti i više biti kao nekakva podrška", kaže Lučev.

Proslavljenog glumca koji s kolegicom Petrom Radin ljeti na otoku Zlarinu već nekoliko godina za svoju dušu vodi radionice za djecu, uz Festival vežu uspomene. Ovaj se Šibenčanin upravo na njegovim pozornicama prvi put scenski okušao.

"Kad smo prvi put Petra i ja došli ovdje na audiciju, sjetio sam se da sam na istoj takvoj audiciji bio i ja prije jedno mislim 35 godina. Tako da nam je to bio jedan, ono što se kaže, flashback, kad se sjetiš nekakvog malog klinca kako si tu došao plesati i skakati", prisjeća se Lučev.

U plesu, pjesmi, glumi, igri i stvaralaštvu, festivalske pozornice ugostit će 1200 sudionika, domaće i inozemne ansamble.

"Spomenut ću samo najnoviju uspješnicu Kazališta mladih iz Zagreba Alan Ford, zatim Pčelicu Maju Brune Bjelinskog iz riječkog Teatra, Čudnovate zgode šegrta Hlapića iz Splita, Pinokio iz Zadra, Grga Čvarak iz Osijeka, a od stranih ansambala nam dolaze Izrael, Italija, Poljska, Kosovo Makedonija, Japan", nabrojala je ravnateljica šibenskog kazališta.

Za sve one koji nisu uspjeli doći do festivalskih ulaznica organiziran je bogat festivalski program na trgovima i ulicama gdje će i slučajni prolaznici moći uživati u predstavama, a na brojnim radionicama, od dramske, glazbene i slikarske do radijske i novinarske, djeca će i ove godine brusiti kreativnost, razvijati maštu i prepoznavati talente.

Djeci i onima koji nisu zaboravili da su nekad bili djeca Šibenik u prvima ljetnim tjednima itekako ima što ponuditi.