Politika

UZ BLAGDAN ANTIFAŠISTIČKE BORBE

Biskup Košić: Ubijanje ranjenika iz bolnice na Svetom Duhu i bolnice u Vukovaru, jednak je zločin!

Pokraj jame Jazovke, kod Sošica na Žumberku, danas je misom zadušnicom koju je predvodio sisački biskup msgr. Vlado Košić, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odana počast civilima i pripadnicima vojnih postrojba NDH koje su jugoslavenski partizani ubili tijekom Drugoga svjetskog rata i neposredno po završetku rata, te ih bacili u tu jamu-masovnu grobnicu, koja je otkrivena 1990.

Jazovka-sinonim komunističkih zločina   FOTO:Marko Prpic / PIXSELL
Piše: Republika.eu / Politikaplus

U jami su tijela pripadnika postrojba NDH ubijenih nakon bitke kod Krašića u siječnju 1943. te u svibnju i lipnju 1945., kao i tijela ubijenih ranjenika, medicinskog osoblja i časnih sestara odvedenih iz bolnica 1945. godine. Dosad je na prvoj razini, na 40-ak metara, otkriveno oko470 kostura tih žrtava, rekao je Boris Prebeg, predsjednik Hrvatskog obrednog zdruga - Jazovka koji tradicionalno 22. lipnja, na Dan antifašističke borbe, organizira "Spomen-pohod Jazovka".

Prebeg je na komemoraciji istaknuo kako "nakon 23 hodočašća i nakon 23 godine samostalnosti hrvatske države, žrtve ni njihovi najbliži nisu dobili odgovor tko je pobio te ljude te ih bacio u ovu mračnu i duboku jamu".

Prebeg je poručio da "hrvatski narod ima pravo na istinu, da žrtve iz ove jame te žrtve Domovinskog rata nisu dale život za ovakvu Hrvatsku". Pokraj jame pročitan je "zahtjev vlastima Republike Hrvatske" u kojemu, između ostalog, stoji da je "preduvjet ozdravljenja našeg društva i države lustracija i ukidanje Zakona o oprostu".

Po podatcima organizatora okupilo se između 600 i 700 predstavnika udruga, stranaka i rodbine ubijenih te građana koji svake godine odaju počast žrtvama. 

"Pitamo se i ne možemo vjerovati da od krvlju izborene slobode pa do danas nitko od ljudi koji su obnašali i obnašaju najviše dužnosti u Hrvatskoj nisu istražili ni osudili ovaj zločin i genocid", rekao je.

Biskup Košić prozvao je aktualnu vlast i medije da"ignoriraju Jazovku i ostale 'jazovke' u Hrvatskoj", te dodao kako se"ne može ne uvidjeti jasna sličnost izvlačenja ranjenika iz bolnice na Svetom Duhu u Zagrebu 1945. s izvlačenjem ranjenika iz bolnice u Vukovaru u studenome 1991.".

Na misi i molitvi sudjelovali su rimokatolički i grkokatolički svećenici, a za žrtve muslimanske vjere molio je imam Admir ef. Muhić, izaslanik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj.