Politika

O OKRETNAJU BUDUĆNOSTI I EU

Predsjednik Ivo Josipović čestitao Dan državnosti

Predsjednik Ivo Josipović građanima je, uoči Dana državnosti, uputio poslanicu osvrćući se prvenstveno na ulazak Hrvatske u Europsku uniju.

Sadašnji i bivši predsjednik RH, u šumi Brezovica, kod spomen obilježja Prvom partizanskom odredu   FOTO:Nikola Čutuk/PIXSELL
Piše: Media Servis

"Dan koji obilježavamo kao dan naše mlade Domovine prilika je da se sjetimo njene prošlosti te se podsjetimo na dobre i loše strane naše sadašnjosti, da planiramo našu budućnost", istaknuo je predsjednik Ivo Josipović na početku svog obraćanja naglasivši kako su ove godine njegove misli ali i misli mnogih drugih, okrenute budućnosti.

"Ovaj Dan državnosti proslavljamo samo nekoliko dana prije ulaska naše zemlje u Europsku uniju. Od nastanka nove hrvatske države, čije očuvanje zahvaljujemo hrvatskim braniteljima, herojima Domovinskog rata i domoljublju naših građanki i građana, pa do danas, generacijski cilj naše politike bio je ulazak u euro-atlanske integracije. U NATO-u smo već etablirana članica, sutra već i članica Europske unije. Ulazak u Europsku uniju je velik događaj za nas, događaj koji određuje budućnost Hrvatske i brojnih generacija naših građanki i građanka", istaknuo je predsjednik.

"Mnogi se pitaju jesmo li učinili ispravno", dodao je Josipović i podsjetio da smo od Europe već profitirali. 

"Pri tome manje mislim na nezanemarive pretpristpune fondove koje smo koristili, mislim na činjenicu da je Hrvatska tijekom pregovora, ispunjavajući kriterije za EU, postala bolje društvo", rekao je predsjednik naglasivši da smo ojačali demokraciju, ljudska prava, afirmirali na međunarodnoj sceni, pomirili se sa susjedima, ojačali institucije, otpočeli borbu protiv korupcije.

"Ali daleko smo od toga da budemo savršeni", rekao je Ivo Josipović podsjetivši na bolnu točku - gospodarsku krizu.

"I dalje država ne funkcionira kako bismo htjeli, a teško gospodarsko stanje dovelo je mnoge tvrtke do propasti, mnoge građane do siromaštva. Produbljivanje gospodarske krize može dovesti do ozbiljne društvene i političke krize i takvo što moramo izbjeći. Pravednost koju toliko želimo i za koju je Hrvatska na mnogim područjima puno napravila, na najtanjoj je niti upravo na ekonomiji. Na činjenici da su mnogi naši građani i građanke okovani dužničkom krizom, da nemaju ni minimalne prihode potrebne za pristojan život njih i njihovih obitelji", poručio je predsjednik.

Predsjednik Josipović stoga je istaknuo da nema važnije zadaće "za vlast, za sve nas", od pokretanja gospodarskih aktivnosti, investicija, otvaranja novih radnih mjesta. Europsku uniju stoga vidi kao priliku, važan instrument u svladavanju krize što zbog novog tržišta, potencijalnih investitora, značajnih financijskih sredstava.

"Točno je, i Europska unija je u krizi, ali odlučujući zajedno s drugim zemljama Europske unije, s državama koje svoje suverenosti udružuju radi zajedničkih interesa, krizu možemo i moramo lakše i uspješnije svladavati", ističe Josipović. Josipović je naglasio i da je Europska unija puno više od samog tržišta.

"Europa je projekt mira i sigurnosti, projekt suradnje u kulturi, znanosti, obrazovanju i demokraciji. U tom okružju, Hrvatska bez obzira na krizu, ima priliku kakvu do sada nije imala. Priliku kakvu u dogledno vrijeme možda više neće ni imati", istaknuo je predsjednik i rekao da upravo zato tu priliku mora iskoristiti.

"To je moguće samo visoko organiziranim, upornim i napornim radom. Mnoge su države Europske unije danas znatno bliže idealu socijalne države i pravednog društva nego mi. Ne znam nijedan razlog zbog kojeg i mi, poput drugih naroda i država, ne bismo iskoristili priliku i dosegli razinu razvijenosti Europe. Europa je prilika i za osnaženje naše samosvijesti, kulture i tradicije. Postavši europejici, ne prestajemo biti Hrvati ili pripadnici neke od naših nacionalnih manjina, naše prebogate kulture i tradicije imat će se priliku afirmirati kao vrijedan dio globalne europske kulture", istaknuo je Josipović.

Predsjednik Ivo Josipović na kraju je istaknuo da gospodarska kriza i Europa nisu jedini izazovi koji nas čekaju.
"Jačanje demokracije, ljudskih i manjinskih prava, pluralizam ideja i vrijednosti, oštra konkurencija političkih ideja - karakteristika su uspješnih društava. Visoki civilizacijski standardi pretpostavljaju sposobnost društva da kroz demokratsku raspravu razgovara o svim pa i o najosjetljivijim svjetonazorskim pitanjima", rekao je između ostalog predsjednik.