Gospodarstvo

POSAO DESETLJEĆA

“Đuro Đaković” cilja na tržište Bliskog istoka

"Đuro Đaković" zapravo je pred poslom desetljeća. Skorašnje testiranje u Kuvajtu oklopnjaka "Patria" izrađenog u Slavonskom Brodu i opremljenog borbenom stanicom "Köngsberg", također implementiranom u pogonima "Đakovića", posao je koji bi i neposredno i posredno mogao donijeti veliku zaradu.

Ilustracija   FOTO:Ivica Galovic/PIXSELL
Piše: Republika.eu

Naime, već sam natječaj za oklopnjake, koji je raspisao Kuvajt, mogao bi donijeti novac, s obzirom na to da bi novi oklopnjak trebao zamijeniti nekoliko starijih modela, tako da bi se vjerojatno prodalo nekoliko stotina primjeraka. Dodatni plus svakako bi bila činjenica da se tvrtka probila na uvijek zahvalno bliskoistočno tržište, bar kad je vojna industrija u pitanju. Zemlje bogate naftom spremne su ulagati velike količine novca u svoju obrambenu industriju, a prodaja Patrije Kuvajćanima svakako bi bila sjajna referenca. To važnija ako se zna kako su u preliminarnim odlukama oko nabave novog oklopnjaka i Ujedinjeni Arapski Emirati, koji bi prema trenutnim projekcijama kupovali sigurno više od 200 jedinica. 

Što se tiče samog Kuvajta, novi oklopnjak primarno je zamišljen kao zamjena za egipatski Fahd, koji je u oružanim snagama te države od 1988. godine. Jedan dio oklopnjaka bio je uništen u kratkom ratu s Irakom, dio je iračka vojska povukla u svoju državu, a jedan dio kontingenta više nije ispravan. Stoga ne čudi da Kuvajt ide na nabavu modernijeg oklopnog transportera, jer se radi o državi koja zbilja dosta ulaže u svoje oklopne snage. 

Samo za ilustraciju, Kuvajt posjeduje 150 tenkova ex yu proizvodnje M-84, koje "Đaković" i danas može raditi. Ne samo da Kuvajćani ne razmišljaju o nekoj velikoj redukciji snaga, već dapače godinama pokazuju intenciju da remontiraju i moderniziraju M-84. Hrvatska i Srbija oko tog posla oblijeću već godinama, ali pomaka nema.