Oglašavanje    Impressum    Kontakt    Uvjeti korištenja
Četvrtak,
28. Svibanj 2015.
Objavljeno: 26.06.2013. u 10:37   |  Republika.eu |  Komentari:
POSAO DESETLJEĆA
“Đuro Đaković” cilja na tržište Bliskog istoka
"Đuro Đaković" zapravo je pred poslom desetljeća. Skorašnje testiranje u Kuvajtu oklopnjaka "Patria" izrađenog u Slavonskom Brodu i opremljenog borbenom stanicom "Köngsberg", također implementiranom u pogonima "Đakovića", posao je koji bi i neposredno i posredno mogao donijeti veliku zaradu.
Ilustracija   FOTO:Ivica Galovic/PIXSELL

Naime, već sam natječaj za oklopnjake, koji je raspisao Kuvajt, mogao bi donijeti novac, s obzirom na to da bi novi oklopnjak trebao zamijeniti nekoliko starijih modela, tako da bi se vjerojatno prodalo nekoliko stotina primjeraka. Dodatni plus svakako bi bila činjenica da se tvrtka probila na uvijek zahvalno bliskoistočno tržište, bar kad je vojna industrija u pitanju. Zemlje bogate naftom spremne su ulagati velike količine novca u svoju obrambenu industriju, a prodaja Patrije Kuvajćanima svakako bi bila sjajna referenca. To važnija ako se zna kako su u preliminarnim odlukama oko nabave novog oklopnjaka i Ujedinjeni Arapski Emirati, koji bi prema trenutnim projekcijama kupovali sigurno više od 200 jedinica. 

Što se tiče samog Kuvajta, novi oklopnjak primarno je zamišljen kao zamjena za egipatski Fahd, koji je u oružanim snagama te države od 1988. godine. Jedan dio oklopnjaka bio je uništen u kratkom ratu s Irakom, dio je iračka vojska povukla u svoju državu, a jedan dio kontingenta više nije ispravan. Stoga ne čudi da Kuvajt ide na nabavu modernijeg oklopnog transportera, jer se radi o državi koja zbilja dosta ulaže u svoje oklopne snage. 

Samo za ilustraciju, Kuvajt posjeduje 150 tenkova ex yu proizvodnje M-84, koje "Đaković" i danas može raditi. Ne samo da Kuvajćani ne razmišljaju o nekoj velikoj redukciji snaga, već dapače godinama pokazuju intenciju da remontiraju i moderniziraju M-84. Hrvatska i Srbija oko tog posla oblijeću već godinama, ali pomaka nema.

KOMENTARI ()
Vezane vijesti:

PRODAJA OKLOPNIH VOZILA HRVATSKOJ
Zbog davanja mita osuđeni menadžeri Patrije
Finski sud je osudio dvojicu menadžera Patrije zbog davanja mita prilikom prodaje oklopnih vozila Hrvatskoj 2007. Osuđeni su nepravomoćno na zatvorsku kaznu.
UGOVOR S FRANCUZIMA
Đuro Đaković i Ermewa Ferroviaire ugovorili posao od 61 milijun kuna
Đuro Đaković specijalna vozila d.d., tvrtka u sastavu Đuro Đaković Grupe, i francuski Ermewa Ferroviaire potpisali su ugovor o proizvodnji i isporuci teretnih vagona serije Falns 64 u vrijednosti od 61 milijun kuna, javili su iz te kompanije.
ĐURO ĐAKOVIĆ
U najužem krugu ponuditelja za borbena vozila u Kuvajtu
Radi interesa investicijske javnosti te i zbog želje za izbjegavanjem plasiranja netočnih informacija i eventualnih špekulacija na tu temu, društvo Đuro Đaković Holding d.d. nastavlja objavljivanje informacija važnih za poslovanje Društva.
VOJNA INDUSTRIJA
Oklopnjaci iz Đure Đakovića na tržištu Bliskog istoka
Finska Patria i norveški Kongsberg su potpisali strateško partnerstvo za tržište Bliskog istoka.
VLADA RH
Donešena odluka o dokapitalizaciji trgovačkog društva Đuro Đaković
Vlada Republike Hrvatske održala je danas telefonsku sjednicu na kojoj je donijela odluku o dokapitalizaciji trgovačkog društva Đuro Đaković Holding d.d. Slavonski Brod.