Politika

HRVATSKI SABOR

Oporba prigovara da se minorizira rad Sabora, a jača Vlada

Sabor raspravlja drugo čitanje Zakona o suradnji Sabora i Vlade u europskim poslovima. Prema zakonu, Sabor ima pravo davati mišljenje prema kojem bi izvršna vlast trebala djelovati u europskim institucijama.

Hrvatski Sabori   FOTO:Patrik Macek/PIXSELL
Piše: Media Servis

Odbor za Ustav kao predlagač zakona, uvažio je neke primjedbe iz prvog čitanja pa tako Vlada mora pismeno izvijestiti Sabor o sastancima Europskog vijeća, a predsjednik Sabora ima pravo na zahtjev nadležnog Odbora za europske poslove pozvati premijera da osobno izvijesti zastupnike. Kao i u prvom čitanju, glavni prigovor oporbe je da se minorizira rad Sabora, a jača Vlada.

"Zahvaljujući partijskoj disciplini i do sada je Hrvatski parlament rijetko donosio stvarne, suštinske odluke. Odluke su se donosile preko ceste, tamo preko trga", istaknuo je laburist Nikola Vuljanić.

A HNS-ov Goran Beus Richemberg se zato nada da će budući europarlamentarac Vuljanić biti saveznik zastupnicima u Hrvatskoj.

"I nadam se da će vas, koji budete od ponedjeljka tamo sjedili, javnost percipirati kao zauzete odgovorne ljude, koji se ne boje svojih stranaka, nego se boje svojih birača", poručio je Beus Richemberg.