Politika

KARAMARKO SE OGLASIO

'Ovo je pokušaj vladajućih da se zamagli istina'

Konačno se oglasio šef HDZ-a Tomislav Karamarko kojeg je, među ostalima, zbog zastare u slučaju Perković prozvao i premijer Zoran Milanović.

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko   FOTO:Duško Jaramaz/PIXSELL
Piše: Media Servis

"Milanović očito ne razumije kako funkcionira sustav i te njegove prozivke su apsurdne i bez smisla. Dobro se zna koji su zakonski okviri u kojima je radila SOA i Ministarstvo unutarnjih poslova", rekao je šef HDZ-a dodavši kako su sve radili po zakonima i surađivali s partnerima u Njemačkoj.

"To je jedan rekao bih, 'nemušt' pokušaj da se obrani, nekako izvuče i opravda za ovu situaciju u koju je uvukao Hrvatsku. Temeljno pitanje je tko je pokušao opstruirati uhidbeni nalog. Ne mi koji smo vršili pregovore i kad smo završavali i zaključivali pregovore s Europskom unijom, nego očito ova vlasti iz samo njima znanih razloga. Mi pretpostavljamo da je u pitanju pokušaj zaštite i stavljanje točke na i zaključivanja one teme koju sam ja kao ministar započeo, a to je pitanje komunističkih zločina", rekao je Karamarko.

Moramo se suočiti s istinom, kaže Karamarko.

"Moramo razgovarati o odgovornosti Saveza komunista Hrvatske. Politička ubojstva koja su vršena u inozemstvu, vršena su po nalogu Centralnog komiteta, odnosno nekakve komisije koja je postojala u Centralnom komitetu Saveza komunista Hrvatske i Saveza komunista Jugoslavije. Prema tome, King Kong kojeg spominje Milanović jest, javit će se, istjerat ćemo tog King Konga pa ćemo vidjeti tko ima zapovjednu odgovornost za ta ubojstva Hrvata u inozemstvu", kazao je Karamarko.

Dodaje kako vladajući žele zamagliti istinu. "Ovo da oni žele zaštititi branitelje, to je obična floskula".

"Zato jer uhidbeni nalog govori o zločinima koji su počinjeni na tlu zemlje koja traži da se nekog izruči. Domovinski rat se događao nažalost i bila je agresija na Hrvatsku, nije se ništa događalo ni u Njemačkoj, ni u Nizozemskoj, ni u Francuskoj, ni u Italiji. Ali nešto drugo se događalo u tim zemljama - državni teror bivše komunističke države nad Hrvatima u inozemstvu. Na tlu tih država. U tim slučajevima se primjenjuje uhodbeni nalog. Prema tome, ovo je jedan pokušaj da se zamagli istina", rekao je šef HDZ-a.

"Nemojmo stavljati naglasak na to tko će doći na proslovu ulaska u EU a tko ne", poručio je Karamarko dodavši.

"Bitno je to da je Hrvatska Vlada 15 dana prije ulaska u Europsku uniju htjela izigrati neka načela i jedan zakon, dakle uhidbeni nalog na način koji je neprimjeren i koji je definitivno osramotio Hrvatsku".

Priznao je da još uvijek traju konzultacije o Deklaraciji o EU. Podsjetimo, HDZ inzistira da se u nju uvrsti ime prvog predsjednika Franje Tuđmana.

"Imamo konzultacije, još uvijek razgovaramo o tome, vidjet ćemo hoćemo li pristati na nekakve formulacije. Mi inzistiramo da u Deklaraciju uđe faktografija, povijesna faktografska istina. 1989. HDZ u svom programu ima euroatlanske integracije, dok su neki drugi još 1991. godine bježali iz Sabora dok smo se osamostaljivali i pričali o Europi, mnogi su bili sa svojim glavama, sušom i srcem u Beogradu dok smo mi sanjali o NATO paktu i EU. Prema tome, na tome inzistiramo u ovoj Deklaraciji", zaključio je Karamarko.

Incijativu za ustavnim promjenama kojima bi se dokinula zastara za politička ubojstva, Karamarko naziva manevrom vladajućih ali i zaključuje - možemo o tomu razgovarati.