Događanja

170 STRANIH GOSTIJU I VIŠE OD 700 IZVOĐAČA

Predstavljen program proslave ulaska Hrvatske u EU

170 stranih gostiju i više od 700 izvođača neke su od brojki koje će obilježiti proslavu hrvatskog ulaska u EU. Baština i tradicija okosnica su programa kojim će se Hrvatska predstaviti.

Predstavljen program proslave ulaska Hrvatske u EU   FOTO:Dalibor Urukalović/PIXSELL
Piše: Media Servis

Umjetnički voditelj proslave i pomoćnik ministrice kulture Berislav Šipuš rekao je da je nakon razmišljanja i konzultacija zaključeno da okosnica programa bude hrvatska materijalna i nematerijalna baština s UNESCO-vog popisa.

"To su i oni običaji, plesovi i pjesme koje imamo tradicijski, ali i materijalne prirode. To je bio temelj oko kojeg smo osmislili jedan program koji bi Hrvatsku prikazao kao jednu suvremenu zemlju, spremnu da se i politički sada pojavi u Europskoj uniji, ali i koja je kulturom, tradicijom i umjetnošću već odavno u tom prostoru", rekao je Šipuš.

Redateljica programa Dora Ruždjak Podolski nabrojala je sve izvođače glavnog programa. Među njima su Simfonijski orkestar HRT-a, zbor HNK, folklorni ansambl Lado, vrhunski operni solisti, ali i ostali vrhunski umjetnici svaki u svom dijelu programa. Bit će tu od glagoljaškog pjevanja, izvedbi na narječjima novog vala sa Darkom Rundekom i Srđanom Sacheraom iz legendarnih Haustora pa do sportaša i znaszvenika. Redateljica kaže da je ponosna na sve točke programa.

"Jer su one prvenstveno najbolji prikazi regija u kojima su nastale, regija na kraju krajeva, koje tu tradiciju čuvaju, a potom i naravno naše velike tradicije koju smo se čitavo vrijeme trudili ukopiti u jedan sasvim suvremeni kontekst", kazala je Ruždjak Podolski.

Za proslavu je akreditiran 681 novinar, a predsjednik radne skupine za proslavu Tomislav Saucha kaže kako bi uz malo sreće i vrijeme tijekom večernjeg dijela proslave trebalo biti biti suho, ali prohladno.

"Pozivam sve da dođu. Trg je maksimalno otvoren. cijela koncepija je napravljena da što više ljudi mogu biti sastavni dio ove proslave i naravno da nam je svima u interesu i cilj da Trg bude zaista pun i da svi zajedno proslavimo taj trenutak", poručio je Saucha.