Događanja

U ZAGREBU

Otvorena izložba 'Vinkovci-najstariji europski grad'

Sinoć je palači Kulmer otvorena izložba Vinkovci - najstariji europski grad u povodu pristupanja Hrvatske Europskoj uniji. Autor izložbe Aleksandar Durman dugo je razmišljao o postavljanju izložbe, a na kraju je od dogovora do postave prošlo nekoliko dana. Kaže kako imamo na što biti ponosni.

Izložba ostaje otvorena tijekom cijelog srpnja   FOTO:Jurica Galoic/PIXSELL
Piše: Media Servis

"Mi smo htjeli ovom izložbom nama u Hrvatskoj i Europi napraviti jedan album, spomen sjećanja, an to da na ovom našem prostoru postoji grad koji je bez konkurenciji najstariji u Europi. A ne samo u Europi, i u svjetskim relacijama. Ono što znamo, biblijski Jerihonje stariji", rekao je Durman.

Durman kaže kako su i Vinkovci dio civilizacijske priče kojom se Europa može pohvaliti čak i u odnosu na područje Egipta i Mezopotamije.

"Europa upravo s Vinkovcima ima te elemente i tu snagu da kaže, ne, mi nismo tamo u jazbini živjeli dok su oni imali civilizaciju. Mi imamo razinu, tehnološku i civilizacijsku", rekao je Durman.

Vrijednost izložbe istaknuo je i gradonačelnik Milan Bandić.

"Ako imamo Picassa, hvala Bogu da imamo, ali imamo mi i Vinkovce, koji su najstariji grad u Europi. Pa zašpto to u susret ulaska Hrvatske u Europsku uniju, ne pokazati. Da i mi imamo tradiciju i svoju povijest, i to ne kakvu, već grad koji je u kontinuitetu star 8200 godina", rekao je Bandić.

Za postavljanje izložbe zaslužna je i njegova zamjenica Vesna Kusin, koja je istaknula kako je važno informirati javnost, i hrvatsku i europsku, o kulturi na ovom prostoru.

"I pogotovo stoga što su se ovdje zbile neke stvari prije nego igdje drugdje u Europi. Zbog toga je tu, rekal bih, ishodište same Europe"
, rekla je Kusin.

Budući da se izložbom obilježava ulazak Hrvatske u Europsku uniju, a i zato što će je sigurno pogledati brojni turisti, na informativnim pločama u palači Kulmer dominiraju objašnjenja na engleskom jeziku.

Izložba ostaje otvorena tijekom cijelog srpnja.