Politika

UOČI ULASKA U EU

Pusić ugostila ministre vanjskih poslova regije, komentirala i 'slučaj Perković'

Čestitamo Hrvatskoj, u Europskoj uniji sada imamo prijatelja više - poručili su ministri vanjskih poslova regije, koje je na svečanom ručku povodom obilježavanja ulaska Hrvatske u Europsku uniju, ugostila hrvatska šefica diplomacije Vesna Pusić.

Pusić ugostila ministre vanjskih poslova regije   FOTO:Anto Magzan/PIXSELL
Piše: Media Servis

Čestitamo Hrvatskoj, u Europskoj uniji sada imamo prijatelja više - poručili su ministri vanjskih poslova regije, koje je na svečanom ručku povodom obilježavanja ulaska Hrvatske u Europsku uniju, ugostila hrvatska šefica diplomacije Vesna Pusić.

"Ovdje su Srbija, Bosna i Hercegovina, Makedonija, Crna Gora, Kosovo - sve zemlje koje imaju europsku perspektivu, sve zemlje koje su već uspjele prevaliti neke vrlo teške poteškoće i obaviti neke zadaće na svom putu i sve zemlje s kojima se veselim da ćemo surađivati u vremenu koje je pred nama na zajedničkoj europskoj budućnosti. Kolege, dobro došli", rekla je Pusić.

Nikola Popovski izrazio je nadu da će Makedonija uskoro biti tu gdje je Hrvatska danas.

"Iskrene čestitam Hrvatskoj i hrvatskom narodu. Ovo je jedan istinski uspjeh za cijelu našu regiju."

Dobili smo Europsku uniju na svojoj granici, izjavio je Igor Lukšić.

"Ono što je nama posebno drago jeste da će Hrvatska biti zemlja koja će očigledno biti snažan odvjetnik naših interesa unutar Europske unije, odvjetnik cijele regije i zemlja s kojom ćemo dijeliti najsličnije integracijsko iskustvo", kaže Lukšić.

Zlatko Lagumdžija čestitao je svim hrvatskim građanima, baš kao i Ivica Mrkić.

"Ovo puno znači za Bosnu i Hercegovinu, za čitavu regiju. Od sutra imamo u EU više prijatelja i to će nam sigurno biti dodatni poticaj da se, što je moguće prije, stvarno sretnemo i da ponovo budemo dio jednogistog političkog, ekonomskog, kulturnog i civilizacijskog prostora. S druge strane, ulazak Hrvatske u EU je dodatni poticaj za nas u BiH da nešto naučimo. Ne moramo uvijek učiti na svojim greškama, dobro je da nešto naučimo i na tuđim uspjesima", rekao je Lagumdžija.

"Sada se Srbija nalazi skoro potpuno okružena Europskom unijom. To su stotine kilometara granice s EU. Svi znate da je i Srbije prije neki dan dobila neku vrstu priznanja. Mi smo zbog toga vrlo zadovoljna. Hrvatska nas je podržavala i sasvim smo sigurni da ćemo i ubuduće zajedno raditi na tome da Srbija i čitava regija uđe što prije u Europsku uniju. Najiskrenije čestitke svim građanima Hrvatske. Radujte se, imajte i pravo na to", istaknuo je Mrkić.

Ministar vanjskih poslova Kosova Enver Hoxhaj zaključio je:

"Čestitam Hrvatskoj na članstvu. Europska unija ove godine može biti ponosna na dva postignuća: članstvo Hrvatske te dijalog i sporazum između Kosova i Srbije o normalizaciji odnosa. Bio bih jako sretan da 2020. vidim sve zemlje iz regije kako ulaze u EU na isti način kao što Hrvatska radi danas", rekao je Hoxhaj.


Osim o ulasku u Europskoj uniji razgovaralo se i o 'Perkovićevom zakonu'.

"Zauzelo je javni prostor nešto što će se, prvo, svakako usklađivati s europskim standardima, a, drugo, nema zapravo neki pravi značaj jer je ovaj konkretan slučaj u zastari, ali ima značaj za sve slučajeve u kojima Hrvatska želi sudjelovati sa svojim europskim partnerima. Ovo je prekrilo javni prostor u trenutku u kojem, nakon puno godina, se imamo i razloga i temelja se kao građani ove zemlje dobro osjećati. Dobro se osjećamo, a ovo ćemo riješiti", rekla je Pusić.