Događanja

OSJEČKO LJETO KULTURE

Zbog kiše otkazan 'Balkanski špijun'

„Always look on the bright side of life“ riječi su iz soundtracka Monty Pythona. Tako i je. U svemu treba tražiti pozitivnu stranu. Vrijeme je nešto na što se ne može utjecati, unatoč besprijekornoj organizaciji. Pokazalo se to i danas!

Publika 'naoružana' kišobranima ipak nije uspjela otjerati kišu   FOTO:Marin Franov / OLJK
Piše: Republika.eu / Martina Družinec

Gostovanje Narodnog pozorišta Sarajevo onemogućilo je vrijeme. „Balkanski špijun u Sarajevu“ jednostavno se morao „predati“.

Kiša je počela padati neposredno prije predstave. Onda je stala. Htjenje publike je bilo upečatljivo. Uporno su željeli vidjeti savršeni tim glumaca koji bi unio dozu humora u svakodnevicu. Iako je predstava na inicijativu glumaca, počela 15 minuta ranije (kako bi „doskočili“ problemu) nakon 18 cijelih minuta kvalitetnog humora i vraćanja u neko drugo vrijeme, morali smo se „probuditi“ i sučiti sa stvarnosti. Publika vidno „naoružana“ kabanicama i kišobranima, spremna zajedničkim snagama otjerati kišu, nažalost, nije uspjela. Počelo je padati sve jače dok na kraju program nije prekinut.

I konačno spoznanje - PREDSTAVA JE OTKAZANA!

Tu sada dolazimo do one „ljepše“ strane ove priče. Divno je bilo vidjeti entuzijazam Osječana i spremnost doskočiti nepredviđenosti. Dugo vremena to nije bilo moguće opaziti. Divno je bilo vidjeti želju publike za ovom "hit" predstavom. 

Svaka priča ima dvije strane, kao i svaka medalja. Osječka publika je dobila zlato! Nije nimalo bilo lako satima čekati ispred Rektorata kako bi ušli i zauzeli mjesto, a onda dolaze oblaci i pozivaju na „borbu“. Bilo je jasno na što „indicije“ ukazuju. Osječani su pokazali da nisu na prvu spremni mahati bijelom zastavicom i signalizirati „predaju“.

I zato, hvala publici što je imala strpljenja, nije lako, koliko god da smo realni, pomiriti se i prihvatiti da neke stvari moraju biti takve kakve jesu. U ime članova Organizacijskog odbora reći ću svima koji su na bilo koji način bili sudionici ove priče - Hvala! Žao nam je što je „špijun“ ostao prikriven, što predstavu nije bilo moguće realizirati i uz više nego najbolju volju. Nemojte brinuti, tek smo na „pola puta“ programa Osječkog ljeta kulture. Iako zbog koncepta programske sheme, ovu predstavu nećemo imati priliku gledati u „ovoj sezoni“ OLJK-a, čeka nas još puno odličnih programskih točaka.

Također, dodat ću, da se nadamo da ćemo jednom, i to u bližoj budućnosti, imati priliku, svi zajedno, pogledati od početka do kraja ovu predstavu, jer sve ostalo, bilo bi šteta.

I za kraj, citirat ću, glavnog junaka, koji je u predstavi utjelovio lik Ilije iz popularnog, svevremenskog filma. "Čudio sam se zašto idu u pozorište, međutim kad je predstava počela bilo mi je jasno sve." – Sabahudin Čvorović.


TEKST: Martina Družinec / OLJK
FOTO: Marin Franov / OLJK