Politika

OSAM GLASOVA ZA I JEDAN SUZDRŽAN

Podržano imenovanje Ranka Ostojića

S osam glasova za i jednim suzdržanim, saborski Odbor za Ustav, poslovnik i politički sustav podržao je imenovanje Ranka Ostojića na mjesto potpredsjednika Vlade za unutarnju politiku.

Odbor za Ustav   FOTO:Patrik Macek/PIXSELL
Piše: Media Servis
[12:22]
U raspravi nije sudjelovao HDZ, a pitanjima su ministra unutarnjih poslova 'rešetali' Laburisti dok su SDP-ovci pozdravili imenovanje kolege i upućivali mu informativna pitanja o prelasku granice nakon 1. srpnja te sigurnosnoj situaciji u zemlji.
 
Laburist Branko Vukšić želio je sugerirati da je previše moći koncentrirano u rukama jednog čovjeka, obzirom na dužnost ministra policije i koordinatora za nacionalnu sigurnost.
 
"Jesu li nam uzori Srbija i Rusija" upitao je Vukšić, a Ostojić odgovorio da su i Ivica Dačić i Vladimir Putin premijeri svojih Vlada, a ne potpredsjednici.
 
"MUP ne upravlja represivnim sustavom, a ja ne zapovijedam nego koordiniram", objasnio je Ostojić.
 
Vukšićev kolega Dragutin Lesar zaključio je pak da je Ostojić potpredsjednik Vlade za Schengen, budući da nije bio zadovoljan njegovim odgovorima na pitanja o europskom uhidbenom nalogu, minimalnoj satnici hrvatskog radnika i ovrhama.
 
Inače, govoreći o prioritetima na svojoj novoj dužnosti, Ostojić je, osim Schengena istaknuo i reformu javne uprave te bolju koordinaciju ministarstava.
 

[11:39]
Počela je sjednica Odbora za Ustav, poslovnik i politički sustav, a prva točka dnevnog reda jest imenovanje Ranka Ostojića na mjesto potpredsjednika Vlade.

Prvi put, izmjenama Poslovnika, saborski zastupnici mogu postavljati pitanja kandidatu.
 
Ranka Ostojića, u ime predlagatelja, predstavio je premijer Zoran Milanović. "On ima veliko političko i upravno iskustvo, bit će zadužen prvenstveno za unutarnju politiku, a glavni zadatak mu je pripremiti Hrvatsku za ulazak u Schengen. To je naš politički cilj", istaknuo je Milanović.
 
Nakon što se s predsjednikom Odbora Peđom Grbinom konzultirao o tome treba li prema novome poslovniku i on odgovarati na pitanja, a Grbin mu objasnio da ne mora, Milanović je napustio sjednicu.
 
Počela je rasprava, a prva se za riječ javila SDP-ova Ingrid Antičević Marinović.
 
Inače, na dnevnom redu sjednice Odbora je i zahtjev inicijative 'U ime obitelji' za raspisivanjem referenduma.
 

[07:51]
Saborski Odbor za Ustav i poslovnik imat će pune ruke posla. Moraju ispitati ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića koji postaje novi potpredsjednik Vlade, raspraviti izvješće Povjerenstva za sukob interesa i refrendum inicijative 'U ime obitelji'.
 
Odbor na čelu s SDP-ovim Peđom Grbinom raspravljat će o inicijativi za raspisivanje referenduma koji je izazvao brojne polemike u javnosti. Odbor će Ministarstvu uprave na provjeru poslati potpise za referendum o ustavnom definiranju braka kao zajednice muškarca i žene. Prošlog mjeseca inicijativa 'U ime obitelji' potpise je predala predsjedniku Sabora Josipu Leki. Jedna od predvodnica inicijative Željka Markić tada je rekla da očekuje poštivanje zakona.

 "Nema pravno utemeljenog, niti pravednog načina da izvršna vlast izbjegne raspisivanje referenduma. Bilo kakav korak koji bi išao u tom smjeru, značio bi ili primjenu političke sile ili nekakvu smicalicu. Ne očekujem da bilo tko u Hrvatskoj želi napraviti korak unazad prema totalitarizmu", rekla je Markić.

Odbor za Ustav po novom poslovniku zadužen je i za ispitivanje i raspravu o kadrovskim promjenama u Vladi pa će tako na sjednicu doći i ministar Ranko Ostojić koji će zamjeniti Nevena Mimicu na mjestu potpredsjednika. Novi poslovnik bio je meta kritika oporbenih zastupnika jer smatraju da bi se o ministrima trebalo raspravljati na sjednici, a ne samo glasovati o njima.

 "Bolje bi ga bilo nazvati poslovnik o zaštiti lika i djela premijera ili članova Vlade, ma tko oni bili", poručio je Laburist Dragutin Lesar.

No iako se o ministrima više ne raspravlja u Sabornici, svi zastupnici imaju pravo doći na Odbor i pitanjima rešetati novog potpredsjednika, a oporba će sigurno iskoristiti tu priliku.