Događanja

OSJEČKO LJETO KULTURE 2013.

Sutra vas očekuju "Jamesove mačke" - predstava za djecu

„Jamesove mačke“ predstava je nastala prema pismima koja je James Joyce napisao svom unuku Stephenu (pisao mu je o vrlo posebnim mačkama). Ova fantastična predstava za djecu bit će izvedena u sklopu Osječkog ljeta kulture u SRIJEDU (10.srpnja 2013.) u 21 sat.

Predstava Jamesove mačke   FOTO:ljetokulture.osijek.hr
Piše: Republika.eu

Predstava je nastala na predlošku dviju priča objavljenima u slikovnicama „Mačke Kopenhagena“ i „Mačak i Vrag“

„O Jamesu Joyceu ne treba puno pričati. On i kada je riječ o djeci ne mijenja se i dalje pušta svoju podsvijest  da “skače“. Ova predstava trebala bi biti slična toj vrsti dječje mašte koja ima svoje ne svakodnevno, ne narativne i ne linerane puteve. Nakon dugo vremena imam osjećaj da bi ovime mogli postići „scensku poeziju“, a to je veliki uspjeh koji se dogodio prije svega zahvaljujući Jasminki Mesarić, ravnateljici Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića.“- rekao je redatelj Nikola Zavišić.

„Nakon objave u novinama da su u ostavštini Jamesa Joycea pronađena pisma-priče za djecu, odlučili smo da upravo one budu predložak za novu predstavu. Odabrali smo Zavišića koji je već surađivao s Kazalištem na predstavi „Emil i detektivi“, a koja je 2011. godine izvedena na Osječkom ljetu kulture i bila apsolutni hit.“ – istaknula je Jasminka Mesarić, ravnateljica Kazališta.

U predstavi glume Edi Ćelić, Ivica Lučić, Areta Ćurković, Lidija Kraljić i Alesandra Colnarić.

Svi su se složili da im je bilo drago opet raditi sa Zavišićem i da su ponosni što su dio ove priče „o posebnim mačkama“.

Dio tima čine i dizajnerica i kostimografkinja Mateja Benedetti, Dunja Jocić zadužena je za scenski pokret, a nezaobilazne maske je izradio Boris Sekulić. Glazbu za predstavu skladao je slovenski glazbenik Boštjan Gombač. Ovo je ujedno i njegova prva suradnja s Kazalištem. 

„Glazba nije blef. Morate vjerovati jedni drugima,ali u isto vrijeme raditi za publiku. Što više dajete, više dobivate!“- riječi su ovoga umjetnika.

Iako su za ovu predstavu u programu OLJK-a predviđena dva termina, praizvedba u SRIJEDU (10.srpnja) i repriza u ČETVRTAK (11.srpnja), zbog velikog zanimanja publike, generalna proba zakazana za SUTRA (9. srpnja) u 21 sat u dvorištu Kazamata, bit će otvorena za javnost. 

Također, najavljeno je kako će u Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića, uoči praizvedbe u SRIJEDU (10.srpnja) u 18,30 sati biti upriličeno predstavljanje spomenutih slikovnica Mačke Kopenhagena i Mačak i vrag.  O knjigama će govoriti književni kritičar i novinar Saša Drinić, redatelj Nikola Zavišić, a ulomke iz slikovnica čitat će Tihomir Grljušić i Snježana Ivković.

Za sva ostala pitanja i informacije posjetite službenu stranicu OLJK-a.