Društvo

INAŠ USKORO U PROSVJED

'INA radi, MOL se gradi'

Pod sloganom 'INA radi, MOL se gradi' Sindikat radnika INA-e idući četvrtak ide u novi prosvjed za spas domaće naftne kompanije, ovaj put na Markovom trgu.

Ilustracija   FOTO:Marko Prpić/PIXSELL
Piše: Media Servis

[14:59]
Vladi su uputili apel za pregovore o promjeni dioničarskog ugovora s većinskim mađarskim vlasnikom, a očekuju i razgovor s premijerom Zoranom Milanovićem.

"Mi dakle šaljemo poruku Vladi, koja je 45-postotni vlasnik INA-e, da pokrene sve mehanizme kako bi spriječila daljnje urušavanje INA-e", istaknula je predsjednica INAŠ-a Maja Rilović.

"Nemamo nikakve informacije što Vlada i na koji način namjerava pokrenuti postupak promjene dioničarskog ugovora ili se barem očitovati da oni ne smatraju da je taj ugovor uzrok negativnog poslovanja INA na koje je ukazivao prošli Nadzorni odbor", rekao je i tajnik INAŠ-a Zdenko Mučnjak.

Optužili su MOL grupu da pod krinkom poduzetništva namjerava otpustiti trećinu zaposlenih u maloprodaji. Tvrde, davanje 20-ak benzinskih postaja u najam prvi je korak gašenju 100-ak manjih postaja na otocima i manjim mjestima, potrebnih lokalnom stanovništvu.

Udarac maloprodaji, dodaju, nastavak je sustavnog urušavanja INA-e i ignoriranja dioničarskim ugovorom preuzetih obveza - modernizacije rafinerija i maloprodajne mreže. A sve s jednim ciljem ekstra zarade MOL-a na tržištu, kaže Rilović očekujući da će ih napokon primiti u Vladi.

"Nas uvijek usmjeravaju na premijera i na ministra gospodarstva. Od premijera do sada nismo mali feedback, s ministrom gospodarstva smo imali određene sastanke, no međutim, ne možemo s njim razgovarati o pitanjima o kojima trebaju međusobno razgovarati vlasnici. Možemo samo ukazivati na probleme", naglašava Rilović.

U sjeni nepravomoćne presude bivšem premijeru za predaju INA-e Mađarima, predsjednica INAŠ-a upozorila je na zavjet šutnje koji s novim Nadzornim odborom vlada u kompaniji. Za prijašnje vlasti o problemima se, kaže, puno više govorilo. Znači li to da je ona Vlada bila bolja?

"Ne, nismo mi rekli da je nijedna Vlada bolja. Nema šansE. Mislim da je svaka Vlada mogla raditi bolje i da očekujemo i od ove Vlade da radi bolje", istaknula je Rilović.

Sindikat je uz ostalo odbacio argumente Uprave INA-e o neophodnom rezanju troškova zaposlenih zbog dugoročne profitabilnosti. Mučnjak ističe da plaće čine tek 4% ukupnih troškova maloprodaje, pa se pita kako to da konkurencija s istom cijenom rada i goriva, koje INA sama proizvodi i prerađuje, dobro posluje.

"Njima u konačnici je dobit tri puta veća nego INA-i. U čemu je problem? Sigurno ne u plaćama", kaže Mučnjak.

Nakon travanjskog prosvjeda pred Upravnom zgradom, odgovor na to i pitanje budućnosti kompanije odlučili su potražiti pod Vladinim prozorima. Ovaj put nadaju se sugovornicima s druge strane.


[07:36]
Sindikat radnika INE i društava INE - INAŠ u danima koji slijede kreće sa sindikalnim aktivnostima koje će kulminirati novim prosvjedom, ovaj put pod sloganom 'INA radi, MOL se gradi'.

INAŠI će danas otkriti detalje sindikalnih aktivnosti kojima ponovo žele skrenuti pozornost na, kako ističu, transformaciju naše najveće naftne kompanije u običnu podružnicu MOL grupe.

Tvrde, scenarij je pod krinkom poduzetništva otpustiti trećinu svih zaposlenih u INA d.d. i time ostvariti ekstra zaradu.

Sindikalne aktivnosti INAŠ-i će okončati novim prosvjedom i sloganom 'INA radi, MOL se gradi', a više o svemu reći će na konferenciji za medije.