Društvo

ZNAČAJAN RIJEČNI EKOSUSTAV

Prva godišnjica Prekograničnog rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav

Prekogranični rezervat biosfere Mura-Drava-Dunav između Hrvatske i Mađarske, sutra obilježava prvu godišnjicu postojanja.

Rezervat biosfere Mura-Drava-Dunav   FOTO:Marijan Sušenj/PIXSELL
Piše: Media Servis

Proglasio ga je UNESCO na 24. sjednici Međunarodnog koordinacijskog vijeća Programa 'Čovjek i biosfera', koja se od 8. do 12. srpnja 2012. održavala u sjedištu UNESCO-a u Parizu.

Nominaciji rezervata biosfere prethodile su brojne aktivnosti u sklopu proglašenja Nacionalne ekološke mreže 2007. godine, te Regionalnog parka Mura-Drava 2011. godine. Dio ovog rezervata biosfere u sastavu je i hrvatskog prijedloga europske mreže Natura 2000, koja objedinjuje područja važna za očuvanje europskih ugroženih vrsta i stanišnih tipova.

Uspostava ovog prekograničnog rezervata prvi je korak ka uspostavi istoimenog rezervata biosfere koji bi, uz Hrvatsku i Mađarsku, uključio još tri države (Austriju, Sloveniju i Srbiju) te predstavljao prvi rezervat biosfere između pet država u svijetu.

"Pored brojnih aktivnosti koje provodimo na zaštiti prirodnih vrijednosti iznimno značajnog riječnog ekosustava Mura-Drava-Dunav, želja nam je lokalnom stanovništvu još više približiti koristi koje pruža očuvana priroda. Jedno od tih potencijala je i razvoj turističke djelatnosti, što može znatno doprinijeti ekonomskom razvoju ovog područja. Iz tih razloga želimo surađivati s Ministarstvom turizma na promicanju ekološki održivog turizma u području rezervata biosfere, stoga se već u rujnu 2013. planira održavanje promotivne aktivnosti", izjavio je ministar Mihael Zmajlović.

Uz Rezervat biosfere Mura-Drava-Dunav, Hrvatska ima i Rezervat biosfere Planinu Velebit, koja ove godine slavi 35. godišnjicu od proglašenja te pripada među najstarije rezervate biosfere. Organizacija Ujedinjenih naroda za obrazovanje, znanost i kulturu (UNESCO) pokrenula je Program 'Čovjek i biosfera' još 1970. godine, kao međuvladin znanstveni program koji ističe važnost uspostave ravnoteže između očuvanja bioraznolikosti s jedne strane i razvojnih potreba lokalne zajednice s druge strane.

U sklopu ovog Programa, uspostavljena je svjetska mreža rezervata biosfere, kao međunarodno priznatih područja koja promoviraju rješenja za skladan odnos između zaštite bioraznolikosti i njenog održivog korištenja.