Društvo

DODIJELJENE NAGRADE NIKOLA TESLA

"Genij za budućnost"

Trodnevno obilježavanje 157. obljetnice rođenja Nikole Tesle nastavljeno je sinoć u zagrebačkoj Esplanadi. Sve to već četvrtu godinu za redom organizira Udruga Nikola Tesla - genij za budućnost kroz manifestaciju Tesla & friends.

U hotelu Esplanade odrzana dodjela godisnjih nagrada Nikola Tesla genij za buducnost   FOTO:Marko Lukunic/PIXSELL
Piše: Media Servis

 I ove su godine dodijeljene godišnje nagrade koje nose njegovo ime. Održan je i okrugli stol na kojem su priznati znanstvenici i filozofi govorili o liku i djelu našeg poznatog izumitelja. Također, mladi znanstvenici su sudjelovali na panel diskusiji «Zašto je Tesla genij». Obilježavanje njegovog rođendana završava danas predavanjem u Tehničkom muzej u Zagrebu.

Nikola Tesla uzor je mladim znanstvenicima koji su i ove godine dobitnici nagrade koja nosi njegovo ime. Dodjeljuje se u tri kategorije, a jedan od ukupno tri dobitnika ove godine je i 19-godišnji Tino Herljević. Njemu je to treća nagrada za redom.

"Napravio sam dva laserska primopredajnika koji služe za prijenos digitalnih podataka na udaljenosti od 300 do 500 metara. Ovakav sustav je puno pouzdaniji od radijskog prijenosa koji se osim za radio, danas koristi za mobitele. U prvom slučaju signali se mogu presresti, a ovako bi trebali presjeći lasersku zraku".

Ova nagrada za njega je velika motivacija za dalje, ali i putokaz svim mladim ljudima kojim smjerom trebaju krenuti da bi danas uspjeli.

"Ova nagrada mi znači još veću želju za napredak i da se sljedeće godine prijavim za ovu manifestaciju. Nadam se da će moj rad i u budnućnosti biti prepoznat".

Malena Nika ima 8 godina, još nije konkurirala za ovu nagradu, ali zna sve o Nikoli Tesli, pa jednog dana zasigurno hoće. Puna znanja i samopouzdanja jučer je sa svojim starijim kolegama znanstvenicima potpuno ravnopravno sudjelovala na panel diskusiji «Zašto je Tesla genij».

"Nikola Tesla je znanstvenik, izumitelj i genijalac. Najviše mi se sviđa zato što je izumio struju i sve ostale elektrike i jako sam sretna što je na našoj planeti živio tako dobar i pošten genijalac".

Nika je sa svojim vršnjacima u školi krenula izrađivati izume, baš poput Nikole Tesle, koji joj je, iako ima samo 8 godina, veliki uzor.

"Ovo nam je tek prvi izum, a napravili smo malu svjetiljku. I dalje ću raditi izume po uzoru na Nikolu Teslu".

Obilježavanje Teslinog rođendana završava danas predavanjem u Tehničkom muzeju te izložbom, koja je za tu prigodu, postavljena u Francuskom institutu u Zagrebu.