Osječko-baranjska

VELIK BROJ KOMARACA U GRADU

Osječani očekuju treću 'megageneraciju' komaraca

Zbog nedavnih poplava, odnosno visokih vodostaja Drave i Dunava, građani Osijeka i okolice posljednjih su dana ponovno na udaru velikog broja komaraca pa su večernje šetnje, posebice uz Dravu, postale prilično neugodne.

15.5.2013. Zbog velike najezde komaraca aviotretiranje vršeno sa tri zrakoplova, prvi puta nakon 15 godina   FOTO:Davor Javorović/PIXSELL
Piše: Republika.eu / Glas Slavonije

"Nakon što se voda povukla, a vrijeme zatoplilo, izletjela je već treća ovogodišnja generacija komaraca, što se zbog navedenih nepovoljnih uvjeta dogodilo puno ranije nego inače. Dapače, ovo se može, zbog brojnosti, nazvati i megageneracijom komaraca! U suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo i Službom za monitoring komaraca Odjela za biologiju osječkog sveučilišta borimo se koliko možemo", ističe Romano Kristić, pročelnik gradskog Upravnog odjela za socijalnu skrb i zdravstvo.

Tako su protekloga petka već ručnim zadimljavanjem sa zemlje tretirali velik dio grada, s naglaskom na najkritičnije područje, zeleni pojas na sjeveru grada, a sada se pripremaju ponoviti aduliticidni tretman, odnosno zaprašivanje odraslih komaraca, ali sa širim obuhvatom, piše Glas Slavonije.

Rezultati najnovijih mjerenja pokazuju da na tek rijetkim mjestima broj uboda komaraca prelazi granicu od 15 uboda u 15 minuta, ali s obzirom na to da se građani žale da je u večernjim satima prilično loše stanje, opet ćemo tretirati komarce. U stanju pripravnosti desetak je ekipa kooperanata s vozilima za zaprašivanje komaraca, ali i tri zrakoplova, koja će po komarcima udariti iz zraka, ako bude potrebno”, dodaje.

Načelno dogovoreno vrijeme tretmana, ako vremenski uvjeti budu dobri, jest sutra (petak) navečer. 

Cilj nam je tretirati najkritičnije dijelove grada, s naglaskom na sjeverni, gdje želimo stvoriti dimnu zavjesu kako nam komarci izvana ne bi ulazili u grad. Najgora 'špica' je iza nas, ali u idućih 15-ak dana moramo se dodatno boriti s komarcima, jer će ih do tada još sigurno biti u povećanom broju”, najavljuje pročelnik.

Izvor: Glas Slavonije