Vukovarsko-srijemska

RADNICI BOROVA JASNO PORUČILI DRŽAVI

'Ne damo vam da nas otjerate u stečaj!'

Tvrtka koja je prije Domovinskog rata bila jedna od najjačih na istoku Hrvatske, ali i šire, danas je pred zatvaranjem.

Jedna od najjačih prijeratnih tvrtki danas je pred zatvaranjem   FOTO:Screenshot STV
Piše: Republika.eu / STV

Vukovarsko Borovo svedeno je na ostatke ostataka, uskoro će biti predan zahtjev za predstečajnom nagodbom, a država, koja je stopostotni vlasnik, još ne reagira – upozorili su na to danas radnici i sindikalisti te tvornice!

Predstavnici radnika i sindikati, okupili su se jutros pred ulazom u pogon ovog posrnulog društva kako bi svojem vlasniku poslali poruku - ne damo vam da nas otjerate u stečaj! Kako kažu, Borovo još ima velike proizvodne i ljudske potencijale, ogromnu imovinu i dobro tržište, a postoji mogućnost da sve propadne zbog nesposobne politike. Dosadašnje vlasti nisu se pokazale, a ova će, čini se, doista pokopati Borovo, istaknuo je Krešimir Sever.

"Ovdje želim prozvati Vladu RH, ministarstvo financija u prvome redu, pa tek onda ministarstvo gospodarstva, ali jednako tako i Grad Vukovar i upravu grada Vukovara koji bi trebali imati interes da ova tvrtka radi. Ova tvrtka je doista kralježnica gospodarstva daleko šire nego što je samo Vukovar, ali je činjenica da na njezinim leđima Vukovar i danas dijelom dobro živi. Pa stoga, gradonačelnik Vukovara i uprava grada imaju obvezu, ne samo da okupe političare jednom godišnje da se ovdje naslikavaju, nego jednako tako i da odrade posao kako bi oni koji su odgovorni i koji imaju ključeve od riješenja konačno za ta rješenja i pobrinuli", kaže predsjednik Nezavisnih sindikata Hrvatske Krešimir Sever.

Kako kaže, zbog prepucavanja među strankama, ovi su radnici postali njihovi taoci.

"Mi više ne možemo tolerirati da politika uništava trgovačka društva s dugogodišnjom tradicijom. Mi ne možemo dopustiti da političke spletke, političke igre, nesposobnosti državnih institucija, nesposobnosti pojedinih ministarstava, prije svega mislim na AUDIO, koja se sada, prema riječima Grčića gasi zato što je bila nesposobna", kaže Mladen Novosel, predsjednik SSSH.

Novosel nastavlja kako država konačno treba jasno reći koji joj je cilj. Ako je to stečaj, radnici i sindikati sve će napraviti da se to ne dogodi. Ako treba, izići će na ulice, ne samo Vukovara, nego i Zagreba. U međuvremenu, dugovi Borova narasli su na 164 milijuna kuna, od čega država potražuje 60, banke 50, 28 milijuna kuna otišlo je na sudske procese, a sve ostalo pripada dobavljačima. I upravo je u ovim dugovima problem. Kako ističu sindikati, sve su strane spremne odreći se kamata ili dijela glavnice, ali nitko ne želi napraviti prvi potez pa zato sve i dalje stoji u mjestu.

"Država će otpisati 100% kamata, 30% glavnice i želi ostatak glavnice, 70%, zainteresirana je za nekretninu, znači da ih isplatimo u obliku nekretnine, a to je aerodrom gdje bi se izgradilo bioetanolsko postrojenje", kaže predsjednik Uprave Borovo d.d. Hrvoje Merki.

Upravo je to ono što radnici ističu - dogovora nema jer se različite strane žele dokopati velike imovine koja je još uvijek u Borovom vlasništvu. A ako ono propadne, na čemu će živjeti Vukovar i istok Hrvatske, s pravom se pitaju.