Osječko-baranjska

VRKIĆU GODI NAZIV PORTANOVA KOALICIJA

"Zahvaljujem se vlasniku Portanove, neću ga imenovat jer ćete ga povezivati s Čepinom i mafijom"

Prvi aktualni sat i odmah vatreno krštenje za gradonačelnika Ivicu Vrkića.

Željko Biloš i Ivica Vrkić   FOTO:Republika.eu / Davor Javorovic/PIXSELL
Piše: Republika.eu

Čak više od dvije trećine gradskih vijećnika pripremilo je pitanje za njega, a najviše upita, ali i inicijativa pristiglo je iz redova oporbenog HDSSB-a.

Nakon što mu je HDSSB-ov vijećnik Krešimir Bubalo postavio pitanje da objasni svoju povezanost s Damirom Handanovićem Prckom, osumnjičenom za brutalno ubojstvo Pere Martića iz 2004. godine, gradonačelnik Vrkić je na postavljena mu pitanja počeo odgovarati na vrlo nervozan način svodeći svoje odgovore na osobnu razinu bez konkretnih podataka i informacija. 

Uznemirenim tonom nastavio je Vrkić tako odgovarati vijećničkoj oporbi na čitav niz pitanja o predizbornim obećanjima – besplatnim vrtićima i udžbenicima, tramvaju do Tenje, besplatnoj vozačkoj za maturante, a HDSSB-ovog vijećnika Filipa Glavaša posebnno je zanimalo kako stoje stvari oko podzemnog tunela od Strossmayerove do Europske avenije, što je i najavljivano u Vrkićevom predizbornom programu.  

"Sve što je predloženo, i glupo i dobro, u mom da tako kažem prostoru, imao sam i ja neću reći provala, ali niste ih očitali dobro, pa ću to odmah odgovoriti gospodinu Glavašu, tunel nije izgrađen i nemam pojma hoće li ikada biti izgrađen, ali očito da vam čitanje nije najbolja stavka, jer tamo kad govore o tunelu onda je stavljena povlaka – vizija - , a dopustite mi da ja smijem sanjati.", poručio je Vrkić.

Dobar ili pogrešan bit će i potez vraćanja partizanskih spomenika u gradu. Najavio je to Vrkić odgovarajući na upit Jaroslava Pecnika, a dobrim pitanjem ocijenio je i ono oporbeno zašto ne prima građane u svome uredu, ali i iskoristio ga kako bi se javno zahvalio vlasniku Portanove i Osječke televizije uz pomoću kojeg je, kako kaže, uspio donijeti promjene u grad i postati gradonačelnikom. Vrkić pri tome nije želio imenovati tog vlasnika, iako se radi nadaleko poznatom poduzetniku Željku Bilošu, jer smatra kako bi ga time doveo u poziciju da se navedenog povezuje s Čepinom i mafijaškim krugovima. Nikome u vijećnici tada nije bilo jasno zašto gradonačelnik Vrkić, ničim izazvan, vlasnika Osječke televizije i Portanove stavlja u kontekst krim miljea. 

"Pravo pitanje, ja sam se javno ispričao na Osječkoj televiziji, zbog toga vas oni koji nisu upućeni i nazivaju Portanova koalicija, jer vlasnik Osječke televizije je čovjek koji je vlasnik i Portanove. Ja koristim prigodu da se zahvalim gospodinu vlasniku, neću spominjat ime, jer onda će ga povezat s Čepinom, mafijom, ali ja mu se javno zahvaljujem.",  kazao je gradonačelnik Vrkić.

Vrkićevom koalicijskom partneru iz HNS-a Zoranu Ranđeloviću ne sviđa se termin Portanova koalicija. Smatra je pogrdnim i moli da ih se ne naziva tako.

"Ja ne znam od čega se ona sastoji, al nemojte me u to uvrštavati. U Portanovi sam bio 5 puta u životu.", upozorio je vijećnik Ranđelović, ali zato gradonačelnik Vrkić ne krije simpatije prema tom nazivu:  "Ja za razliku od nekih ne ispričavam se, ja pripadam toj koaliciji jer sam ja građanin koji kupuje u Portanovi, ide kad god ima vremena.", odlučan je Vrkić.