Politika

OSJEČKI HSP OŠTRO OSUDIO PECNIKOVU IDEJU

'Ne vraćanju spomenika crvenoj petokraki, od koje se dvadesetak godina pokušavamo oporaviti!'

Priopćenjem za javnost oglasio se osječki HSP.

Jaroslav Pecnik   FOTO:Davor Javorović/PIXSELL
Piše: Republika.eu / STV

Povod priopćenja je "pitanje vijećnika Jaroslava Pecnika sa posljednje sjednice Gradskog vijeća o mogućem vraćanju komunističkih spomenika u javni prostor grada Osijeka".

Kako stoji u priopćenju, gradonačelnik Osijeka Ivica Vrkić odgovorio je da će izvršiti provjeru gdje se nalaze spomenici komunističkog režima i učiniti sve što može da se ti spomenici komunističkog režima vrate u javni prostor grada Osijeka. 

Polazeći od toga da je Republika Hrvatska odnedavno članica Europske unije i da baštini kriterije uljuđenog zapadnog svijeta koji osuđuje svaki oblik komunističkih totalitarizama, da je 25. siječnja 2006. godine dana Vijeće Europe donijelo deklaraciju o osudi komunističkih zločina, da je istu tu deklaraciju 30. lipnja iste godine prihvatio i potvrdio Hrvatski Sabor, nametanje teme povratka komunističkih spomenika u javni prostor grada Osijeka čini se u najmanju ruku neukusnom provokativnom šalom, a time i omalovažavanje rada Gradskog vijeća.

U priopćenju stoji i da u gradu u kojem su građani opterećeni egzistencijalnim problemima, raznoraznim nametima, u gradu gdje se još popravljaju štete od razaranja u ratu koji je protiv nas vođen pod simbolom komunističke petokrake jedan vijećnik, predstavnik Stranke rada, na prvoj radnoj sjednici Gradskog vijeća nije imao konstruktivan prijedlog o zapošljavanju, poboljšanju gospodarskih prilika i života građana, već je istakao svoju zabrinutost ili zainteresiranost za vraćanje spomenika crvenoj petokraki, od koje se dvadesetak godina pokušavamo oporaviti. 

U HSP-u stoga ne znaju što je čudnije: pitanje vijećnika ili odgovor gradonačelnika. I jedno i drugo, stoji nadalje u priopćenju, predstavlja pokušaj da se resetira zločin komunističke prošlosti, koju oni nazivaju antifašizmom. 

Uvjereni smo da velikoj većini Osječana ovo pitanje nije od nikakve važnosti i da bi svojim radom u vijećnici trebali omogućiti bolju, sigurniju i kvalitetniju budućnost građanima Osijeka, stoji u priopćenju koje potpisuje predsjednik HSP-a podružnice Osijek Drago Marković.