Osječko-baranjska

'ODMARAJMO SIGURNI'

Preventivni projekt policije na Kopiki

Krađe mobitela, novčanika i dokumenata, ali i sigurnost kupača, stvari su s kojima se djelatnici osječke Kopike bore svake sezone.

Osječka Copacabana   FOTO:Marko Mrkonjić/PIXSELL
Piše: Republika.eu / STV

Tri do četiri tisuće kupača koji svakodnevno prođu Copacabanom, mogu mirnije uživati u svome odmoru zahvaljujući projektu „Odmarajmo sigurni“ kojeg preventivno provodi PU osječko-baranjska.

"Provodimo preventivne aktivnosti kojima je cilj da osvjestimo građane u smislu da više pažnje posvećuju čuvanju svoje imovine koju donose sa sobom na kupališta. Jer naravno, kad je najveća gužva na kupalištima uvijek postoje oni kojima cilj nije kupanje, nego otuđenje tuđe imovine", kaže Robert Škorvaga iz PU osječko-baranjske.

Najčešće je riječ o mobitelima, novcu i novčanicima koje kupači ostavljaju na svojim ručnicima, najčešće bez nadzora. Zbog toga jedan do dva policajca, svoju smjenu svakodnevno odrađuju na najpoznatijem osječkom kupalištu.

"Prolaze između kupača da se vidi da je policija tu. Isto tako, preko naše spasilačke službe ako negdje primijetimo nešto da što prije dojavi policiji, da sve one počinitelje koji koriste takve velike gužve spriječimo na vrijeme, da naši građani budu što sigurniji i što zadovoljniji s našom uslugom", dodaje voditelj Copacabane Ilija Nedić.

No, nisu krađe jedini problem. U policiji upozoravaju kako kupači trebaju izbjegavati divlja kupališta, a ako ipak odluče tamo provesti vrijeme, trebaju biti iznimno oprezni.

"Možemo reći da je tijekom prošle godine zabilježeno pet utapljanja na tim neuređenim kupalištima, odnosno tri u ljetnim mjesecima, dok su ove godine zabilježena dva utapljanja, od čega je jedno u razdoblju od prvog lipnja pa na dalje", dodaje Škorvaga.

Policija će tijekom cijele sezone provoditi svoju akciju sigurnog odmaranja, koja čini se već pokazuje prve rezultate jer, od otvaranja Kopike do danas, nije zabilježena nijedna krađa.