Gastro

ČAROBNE NAMIRNICE

Evo što trebate svakodnevno jesti kako biste lakše izgubili kilograme

Više od trećine američke odrasle populacije je klinički pretilo, a polovina ih je deblja nego što bi trebala biti. Ni Hrvatska nije pošteđena epidemije debljine.

Ilustracija   FOTO:Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Piše: Republika.eu / Glas Slavonije

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije iz lipnja 2012., stanovništvo Hrvatske ubraja se među 13 najdebljih u svijetu.Krajnje je vrijeme da odlučimo nešto poduzeti. Na portalu NaturalNews predlažu kako se uhvatiti u koštac s debljinom na prirodan način, bez pribjegavanja farmaceutskim rješenjima, bez dijeta ili čak operacija. Evo četiri vrste namirnica koje biste trebali uvrstiti u svakodnevnu prehranu kako biste lakše izgubili kilograme.

AVOKADO
Iako ima relativno visok udjel masti, od avokada se nećete udebljati, bar ne dok je vaša prehrana zdrava. Masnoće koje se nalaze u avokadu smanjuju upalne procese koji inače mogu podići razinu kolesterola. Avokado također sprječava pohranjivanje viška pojedenih kalorija u masno tkivo, posebice oko struka. Za uzvrat ćete postići hormonalnu ravnotežu i manju produkciju kortizola, koji dovodi do debljanja. Avokado je bogat kalijem, koji pridonosi pretvaranju hrane u energiju i mišićno tkivo. B vitamini, aminokiseline i vlakna iz avokada brzo vas zasite, što također igra ulogu u očuvanju optimalne težine. Ako zamijenite grickalice, kao što su čips i krekeri avokadom, već ste mnogo učinili na putu do idealne težine na prirodan način.

ZELENI ČAJ
Odličan je pratitelj svake zdrave prehrane čiji je cilj održavanje idealne težine, jer ubrzava metabolizam. Brojnim studijama je potvrđeno da zeleni čaj diže temperaturu tijela, a također je bogat polifenolima i katehinima, koji stimuliraju sagorijevanje masnoće. Studija iz 2011., objavljena u Journal of Agricultural Food Chemistry, potvrdila je da zeleni čaj pridonosi gubitku težine jer potiče organizam na gubitak prekomjerne masnoće i zaustavlja formiranje novih masnih stanica. Smanjuje razine upalnih citokina u cijelom tijelu.

CITRUSNO VOĆE
Limun, limeta, naranča i ostalo citrusno voće odlično je za eliminiranje masti jer je bogato flavonoidima, antioksidansima koji ne samo da podižu imunitet i djeluju protuupalno, nego i pomažu jetri u sagorijevanju masnoće i time kontroliraju debljinu. Studija iz 2009. provedena u Kanadi dokazuje da jedan od citrusnih flavonoida neutralizira brojne štetne posljedice loše prehrane. Sve su popularnije i teorije prema kojima je dovoljno uobičajenoj prehrani samo dodati citrusno voće i efekti mršavljenja će se već vidjeti. Istraživanja su pokazala da oni koji redovito jedu citrusno voće ili piju sok od limuna, naranče ili imete pomiješan s čašom vode svako jutro, imaju značajno poboljšan metabolizam glukoze, lakše gube masno tkivo i preveniraju pojavu dijabetesa i druga stanja povezana s pretilošću.

KOKOSOVO ULJE
Zaluđenost hranom s niskim udjelom masnoće, posebno zasićenim masnoćama, postala je imperativ među onima koji brinu o svom zdravlju. Zapravo su masnoće, posebno one zasićene, izuzetno važne i korisne za održavanje zdrave težine, jer održavaju zdravlje vašeg srca i sustava za cirkulaciju, kosti, vitalne organe, mozak, centralni živčani sustav i imunološki sustav. Drugim riječima, nedostatak zdravih zasićenih masnoća, može izazvati zastoj u radu svih tih sustava, koji bez njih ne mogu normalno funkcionirati. A uz oslabljeno zdravlje često je nemoguće održati zdravu težinu. Čini se kako su ugljikohidrati i velike količine škroba, koje su vrlo zastupljene u tipičnoj američkoj dijeti, prije nego masnoće, osnovni uzrok pretilosti u današnje vrijeme. Brojne studije su pokazale da način prehrane koji je bogat zasićenim mastima, a siromašan škrobom i ugljikohidratima, zapravo jedan od najboljih za postizanje i održavanje normalne težine.