Politika

DANIEL SRB

"Bio na vlasti HDZ ili SDP, politika je ista"

Uz trenutačnu gospodarsku situaciju, Srb se osvrnuo i na najavljenu rasprodaju državne imovine.

Predsjednik HSP-a Daniel Srb   FOTO:Robert Anić/PIXSELL
Piše: Republika.eu / STV

"Očito je kako ova Vlada nema nikakav ekonomski model koji će promijeniti postojeće stanje pa će tako Hrvatska, uz Sloveniju, biti jedina članica Europske unije koja će ove godine zabilježiti gospodarski pad", istaknuo je na današnjoj konferenciji, predsjednik HSP-a Daniel Srb.  

Srb je rekao kako su ekonomska pitanja predmet prvorazrednog nacionalnog interesa te se upravo zbog toga zapitao što se to promijenilo u ekonomskoj politici i načinu upravljanja državom u posljednjih deset godina. "Nije se promijenilo ništa. Bio na vlasti HDZ ili SDP, politika je ista. Postoji li, molim vas, bilo kakva razlika u tome što su jedni prodavali Plivu, drugi prodaju CO. Jedni su prodavali dio INA-e, drugi su prodavali drugi dio INA-e. I sada autoceste.", kazao je Srb.

Također, osudio je Srb i ideju o monetizaciji Hrvatskih autocesta i prodaji HPB-a te najavio kako će svim svojim snagama podržati sindikate, zaposlenike i sve one koji budu organizirali prikupljanje potpisa protiv monetizacije Hrvatskih autocesta. HSP će dati punu podršku kako bi se na legalan i zakonit način zaustavio ovaj proces jer je on ništa drugo, nego iskaz političke nesposobnosti za upravljanje ovom zemljom.

Komentirao je Srb i nedavni sukob ministra Linića sa sucem Trgovačkog suda u Zagrebu zbog ocjene ustavnosti Zakona o financijskom poslovanju. Kako ističe, ovaj model predstečajnih nagodbi spašava velike, a uništava male. "Ovo je ekonomski model koji je usvojio Superhik - uništi male da bi dao bogatima, da bi dao velikima jer ako kroz predstečajnu nagodbu, oni koji su doveli tvrtke u takvu situaciju, a u pravilu su to oni koji su naručivali od drugih robu i usluge, zapravo prebacuju na njih sav svoj teret lošeg poslovanja. I tko će propasti? Propast će one tvrtke koje su s 10, 20 ili 100 radili za one velike mešetare."

Predsjednik HSP-a podsjetio je i na 27. srpnja, datum kojeg Srpsko narodno vijeće obilježava kao ustanak srpskog stanovništva u jugozapadnoj Bosni i istočnoj Lici protiv fašizma. Srb ističe kako taj događaj iz Drugog svjetskog rata nije bio ništa drugo nego pokolj nesrpskog stanovništva čime su izbrisana čitava sela. 

"SNV svake godine na račun hrvatskih poreznih obveznika slavi četništvo i suradnju s talijanskim fašistima na projektu etničkog čišćenja tog prostora od Hrvata. Kao i svake godine, HSP će dan ranije otići u Srb i položiti vijence za sve žrtve. Posljednjih godina, koliko upozoravamo na ovu činjenicu, došlo je do pozitivnih promjena, rijetko se može vidjeti nekog od zastupnika, no, unatoč tome, mi ćemo i dalje nastaviti upozoravati kako na tom području nije bilo fašista nego samo žena, djece i seljaka", zaključio je Srb.