Nogomet

VIDI LI SE NK OSIJEK IZ ZAGREBA

U-21 reprezentacija bez Osječana

Izbornik mlade nogometne reprezentacije Hrvatske objavio je popis igrača na koje računa za utakmicu protiv slabašnog Lihtenštajna.

Davor Šuker i braća Kovač   FOTO:Davor Puklavec/PIXSELL
Piše: Republika.eu

Prva je to utakmica u kvalifikacijama za odlazak na Europsko prvenstvo koje se 2015. igrač u Češkoj.

Popis igrača je slijedeći:

Vratari: Matej Delač (Vojvodina), Oliver Zelenika (Dinamo)

Braniči: Šime Vrsaljko (Genoa), Dino Mikanović (Hajduk), Toni Gorupec (Sesvete), Niko Datković (Rijeka), Dario Župarić (Pescara 1936), Jozo Šimunović (Dinamo)

Vezni igrači: Filip Mrzljak (Lokomotiva), Josip Radošević (Napoli), Hrvoje Miličević (Zrinjski), Marcelo Brozović (Dinamo), Mijo Caktaš (Hajduk), Antonini Čulina (Spezia), Mislav Oršić (Inter Zaprešić), Petar Mišić (Lokomotiva)

Napadači: Mario Šitum (Lokomotiva), Ivan Tomičić (Hajduk), Marko Livaja (Atalanta), Tomislav Kiš (Hajduk).

Iz popisa je vidljivo kako ima dosta HNL igrača, pa tako Dinamo ima 5 igrača (3 igraju za Dinamo, a 2 za Lokomotivu), Hajduk predstavlja 4 igrača, dok Rijeka ima 2 (Čulina je na posudbi u Volpijevoj Spenziji).

Zanimljivo kako i hrvatski drugoligaši Inter i Sesvete imaju svoje mlade reprezentativce, Miroslava Oršića i Tonija Gorupeca.

Niko Kovač odlučio je u širokom luku zaobići mladu momčad NK Osijeka čiju okosnicu čine prošlosezonski juniorski prvaci. Tako je primjerice Ivan Tomičić iz Hajduka u jednom jedinom nastupu za Hajduk u kojemu je ušao s klupe, prema procjeni izbornika, pokazao više od Marka Dugandžića kojemu je ovo već druga HNL sezona.

 

Nije ovo iznimka oko pozivanja igrača NK Osijeka u mlađe kategorije. Pozivanje nekoga od mlađih igrača u bilo koje reprezentativne uzraste u NK Osijeku trebaju slaviti kao veliki uspjeh, iako su njihove mlađe kategorije već godinama u samom vrhu HNL-a. Što je razlog tome?

Nije tajna da izbornike svih selekcija bira šef hrvatskog nogometa Zdravko Mamić. Prvi uvjet koji postavlja potencijalnim izbornicima jest pozivanje mladih nogometaša iz Dinama ili ostalih klubova satelita u kojima igraju njegovi igrači. 

Takvim razvoj situacije nezadovoljni su svi ostali klubovi, no naravno najviše medijske pozornosti posvećuje se splitskom Hajduku. Kako bi se smirile napetosti na relaciji sjever-jug, ali i kako bi im se pomoglo financijski, izbornici reperezentacija redovito pozivaju i igrače Hajduka.

U priču se uključila, po novom, Dinamov prijateljski klub NK Rijeka, pa tako i njihovim igračima stižu pozivi za mlađe uzraste, iako je poznato kako je njihova škola nogometa miljama iza Osijekove, Dinamove i Hajdukove. Čak je i Cibalijina škola mnogo bolja od Rijekine. (Petar Mišić i Dario Župarić pozvani su u reprezentaciju, no pitanje je što bi bilo da su ostali u Cibaliji)

Čini se da u NK Osijeku nisu shvatili kako pozivi u reprezentaciju ne dolaze na zbog dobre igre i kvalitete, već na temelju upornog lobiranja kako uprava kluba, tako i njihovih menadžera. To je na najbolji mogući način opisao nekadašnji dužnosnik kluba za vrijeme Bilićevog vođenja mlade reprezentacije kada su čak petorica igrača NK Osijeka (Ljubojević, Pranjić, Mikulić, Brkić i Buljat) igrala u U-21 reprezentaciji:

-  Nisam se odvajao od izbornika. Sprijateljio sam se s njim, a volio sam i počastiti. Nije mi bilo žao, jer sam znao da će naši dečki igrati.

Danas su vremena malo drugačija, ali i dalje vlada isključivo novac i zadovoljavanje interesa svih uključenih u odlučivanje. Dok god to ne shvate u Wilsonovoj još dugo nećemo gledati mlade Osječane u nacionalnom dresu.