Društvo

HRVATSKA VLADA DEFINITIVNO ODLUČILA

Nije brak nego je "životno partnerstvo"! HDZ kalkulira, a HDSSB izričito protiv!

Vlada se napokon izjasnila, nije brak nego je životno partnerstvo. Istospolni parovi će moći kod matičara ozakoniti svoju vezu, no neće moći posvajati djecu. Zakon o registriranom partnerstvu koji predviđa ove promjene, na saborskim klupama bi se mogao naći krajem godine. Dakle po tom zakonu životni partneri će imati ista prava kakva imaju i bračni partneri, poput prava na uzdržavanje, posjete u bolnicama, porezne olakšice i slično.

Zastava   FOTO:Davor Puklavec/PIXSELL
Piše: Republika.eu

Donošenje Zakona o registriranom partnerstvu bio bi samo prvi korak u donošenju novog Obiteljskog zakona koji bi priznao istospolnim parovima koji žive u "registriranom partnerstvu" niz materijalnih, zdravstvenih i socijalnih prava koja uživaju heteroseksualni partneri. Moči će pred matičarom u svečanom činu sklopiti zajednicu, ali se ona neće zvati brakom, već životnim partnerstvom. Neće moći posvajati djecu, no vrlo vjerojatno će dobiti dio roditeljskih prava nad djecom svojih partnera, po uzoru na prava koja imaju maćeha ili očuh. No,dok očuh može posvojiti dijete svoje partnerice ako je biološki otac djeteta nepoznat, mrtav ili mu je oduzeta roditeljska skrb, istospolni partneri to neće moći. Dobit će roditeljska prava, ali se to neće zvati posvojenje. 

KOJI SU STAVOVI POLITIČKIH STRANAKA  NA LEGALIZACIJU "ŽIVOTNOG PARTNERSTVA"?

HNS: Podržat ćemo zakon, ali samo ako se dopusti posvajanje djece partnera. O Prijedlogu zakona o registriranom partnerstvu Sabor bi trebao raspravljati do kraja godine,no već sada je jasno da zakon kojim će se regulirati prava istospolnih zajednica neće imati podršku svih stranaka. Glavni partner SDP-a HNS daje apsolutnu podršku takvom zakonu uz naznaku. "Ono čemu HNS u konačnici teži je potpuno izjednačavanje homoseksualnih i heteroseksualnih parova, počevši od toga da se zajednica istospolnih parova zove brak"- rekao je HNS-ov Igor Kolman. Za narodnjake  nema dvojbe da se pravo posvajanja također treba osigurati ovim zakonom. 

Najveća oporbena stranka HDZ se ne želi izjašnjavati o konkretnim odredbama iz Zakona dok ne vide službeni prijedlog partnera. "HDZ je protiv braka za istospolne zajednice i protiv posvajanje djece" -kaže Gordan Jandroković, ali je očito da će HDZ popustiti pod pritiskom Bruxellesa i za početak pristati na prijelaznu fazu i formulaciju tzv. "životnog partnerstva".

Jedino je HDSSB jasno protiv istospolnih zajednica. "Za nas gay nije OK"-kaže Dinko Burić, koji naglašava da je to i službeni programski stav HDSSB-a kako o tzv. "životnom partnerstvu", tako i o "istospolnim brakovima".