Zabava

PLIVAJTE, RONITE, PLEŠITE...

Više vježbi u vodi, manje stresa na suhom

Na spomen ljeta i ljetnih vrućina vježbanje i rekreacija rijetkima pada na pamet. No vježbanje u vodi ili u dubokom hladu borove šume i te kako bi moglo koristiti svakome tko se na to odluči.

Ilustracija   FOTO:Marjan Sušenj/PIXSELL
Piše: Republika.eu / Glas Slavonije

Plivanje i vježbanje u vodi dvije su različite aktivnosti, govori magistrica kineziologije Ana-Marija Jagodić-Rukavina te dodaje da je cilj plivanja maksimalno smanjiti otpor vode hidrodinamičkim zakonima, dok se kod vodenih vježbi upravo koristi otpor vode za izgradnju uravnotežene mišićne snage oko zglobova i kralježnice te poboljšava kardiovaskularne mogućnosti. Prednost vježbi u vodi je u činjenici da je mogu izvoditi svi, govori Jagodić-Rukavina, s kojom se složila i Matea Knez, članica ChikaZ tima, koji vodi zumba fitness, a na bazenima i aqua zumba vježbe.

BEZBROJ KORISTI

Nije, međutim, svejedno kakva je voda koja se odabere za vježbanje. Knez navodi da se slatka voda često odnosi na bazen, u kojem je vježbanje jednostavnije zbog ujednačene podloge, nepostojanja strujanja i valova te više temperature. 

Vježbanje u moru često zna biti izazov vježbačima, pa se uz izvođenje pojedine vježbe moraju dodatno potruditi i da održe ravnotežu te se usprotive strujanjima vode. Općenito, vježbanje u slatkoj vodi smatra se malo težim jer je slabija plovnost tijela pa se osoba uz izvođenje vježbi u plivaćem položaju mora više potruditi održati na površini”, objašnjava Knez, koja navodi kako je aqua zumba prije svega zabavan trening u kojem se tijelo kreće u ritmu glazbe u ugodnom ambijentu vode. 

"Možemo reći da je takav tip treninga prava antistresna terapija, koja je svakome od nas potrebna. Vježbe su od velike koristi osobama koje imaju problema s kralježnicom, koljenima i ostatkom lokomotornog sustava. Aqua zumba utječe na poboljšanje tonusa mišića, opću kondiciju i poboljšanje općeg fizičkog stanja. Idealna je za osobe koje imaju problema s celulitom, jer utječe na ubrzanje mikrocirkulacije, te one osobe koje žele reducirati prekomjernu tjelesnu težinu", oručila je Knez.

ŠKARICE I BICIKL

A zašto je dobro vježbati u vodi, iz svoje je perspektive otkrila i osnivačica zagrebačkog PBS Centra sportske izvrsnosti Ana-Marija Jagodić-Rukavina

Voda je medij u kojem smo se tijekom devet mjeseci razvijali u majčinoj utrobi i koja čini 70 posto našeg tijela. Tijelo uronjeno u vodu podliježe pojačanoj limfnoj i krvnoj cirkulaciji, kvalitetnijem disanju, a zglobovi su rasterećeni. Vježbe u vodi uz sve navedeno povećavaju imunitet, osnažuju krvožilni i dišni sustav, uravnotežuju zglobne sile, jačaju mišiće i povoljno djeluju na kralježnicu”. 

"Voda, pogotovo ona morska, zaista je lijek. Važno je usredotočiti se na tijelo i prirodne pokrete, koji vam sami od sebe dolaze dok ste do prsa uronjeni u vodu. Najčešće su to sitni poskoci, twistanje kukovima, krugovi rukama i tome slično", navodi Jagodić-Rukavina, koja tvrdi da je tijekom ljeta važno skupiti 21 dan vodenih vježbi u kontinuitetu. 

Mozgu je potrebno 21 redovito ponavljanje neke aktivnosti da mu postane navika i da korist od toga djeluje na sve organske sustave”, kaže Rukavina i dodaje: 

"U horizontalnoj poziciji preporučila bih vožnju biciklom, škarice, održavanje na vodi bez ruku, pa bez nogu, sklopke koljenima na prsa, twistanje te hodanje po plićaku umjerenim tempom. Ako ove vježbe napravite svaki dan, uz plivanje stilom koji vam najbolje odgovara, sigurna sam da ćete napraviti veliku korist za svoje tijelo, baš kao da vas vodi stručna osoba. Rano ujutro, prije obilnog obroka ili kasno poslijepodne, nakon 18 sati, najbolje je vrijeme za izvođenje vježbi", zaključila je Jagodić-Rukavina.

Izvor: Glas Slavonije