Društvo

18. OBLJETNICA OLUJE

Podignuta zastava na kninskoj tvrđavi! Poklici generalima Gotovini i Markaču, zviždanje premijeru Milanoviću!

U Kninu se održava središnja svečanost proslave 18.obljetnice Oluje. Slavi se Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja.

Knin   FOTO:Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Piše: Media Servis

11.20 sati

Za razliku od generala Gotovine koji je zaslužio pljesak i skandiranje, građani Knina i njhovi gosti počeli su zviždati kada se na pozornicu popeo premijer Zoran Milanović.

Milanoviću ne daju govoriti, no on kaže da ga to samo inspirira i dodaje: Hrvatski je put bio opravdan. No, Milanoić se uprkos gromoglasnom zviždanju nije dao smesti niti govor prekinuti, te je govor bez obzira na vrlo neugodnu situaciju u kojoj se našao, priveo kraju. Poslije Milanovića na govornicu su pristupili predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko i predsjednik RH, Ivo Josipović, koji su pozdravili nazočne branitelje i građane. Istup predsjednika Sabora je prošao bez negativne reakcije nazočnih, dok je za vrijeme obraćanja predsjednika RH u jednom navratu došlo do zviždanja predsjedniku Ivi Josipoviću.

8,00 sati

Proslava je počela budnicom u 8 sati. Na kninskoj tvrđavi podignut je hrvatski barjak. Tamo su stigli i generali Mladen Markač i Ante Gotovina, a u Kninu je i državni vrh - premijer Zoran Milanović, predsjednik Ivo Josipović i predsjednik Sabora Josip Leko i ostali. Velikim pljeskom pozdravljeni su generali oslobođeni u Haagu, a ovo je prvi put da su u Kninu na proslavi Oluje od oslobađanje iz haškog zatvora. Pukovnik Ante Došen podigao je hrvatsku zastavu na tvrđavi na kojoj je ispaljeno 18 pucnjeva, a zvonila su crkvena zvona uz prelete zrakoplova HRZ-a.

Potom je krenuo svečani mimohod. Nakon polaganja vijenaca, počet će središnja svečanost.