Politika

ZORAN VINKOVIĆ

'Ponovno je oživljen i omogućen sustav političke trgovine u predstavničkim tijelima'

Ideja neposrednog izbora čelnih osoba gradova, općina i županija ne ispunjava sva očekivanja, što je vidljivo u posljednjem slučaju moguće političke trgovine iz Vukovara, poručio je u priopćenju za javnost đakovački gradonačelnik Zoran Vinković.

Gradonačelnik Đakova Zoran Vinković   FOTO:Davor Javorović/PIXSELL
Piše: Republika.eu / STV

Zbog posljednjih zakonskih izmjena i neprovođenja decentralizacije, umjesto jače stvorili smo i stvaramo slabiju lokalnu samoupravu. Stoga, bojazan da će sustav stvoriti «jake lokalne šerife» potpuno pada u vodu jer gradonačelnik, župan ili općinski načelnik koji nema većinu u predstavničnom tijelu, a takvih je mnogo u Hrvatskoj, prema novim zakonskim odredbama u slučaju neusvajanja proračuna već u prosincu može krenuti u novu kampanju za izbore 2014. godine, rekao je Vinković.

Đakovački gradonačelnik u svom priopćenju nadalje ističe kako je očito da je ponovno oživljen i omogućen sustav političke trgovine u predstavničkim tijelima što je vidljivo ne samo u slučaju Vukovara, već i drugdje gdje gradonačelnici, načelnici ili župani nemaju većinu u predstavničkim tijelima, a što će biti vidljivo već za nekoliko mjeseci kada neposredno izabrani čelnici pošalju prijedlog proračuna za sljedeću godinu. 

Vinković stoga poziva nadležne državne institucije da u slučaju Vukovar svoj posao odrade do kraja, te da svoju pozornost usmjere i na druge gradove, općine i županije gdje će politička kupovina započeti kako se bude bližio trenutak usvajanja lokalnih proračuna. 

Poziva i sve političke snage u gradu Đakovu da svoje znanje i sposobnosti stave u službu građana, da sa strane ostave privatne i stranačke interese čime će pokazati odgovornost prema onima koji su ih izabrali. Kohabitacija pretpostavlja preciznije zakone i drukčiju političku kulturu. Čak i tamo gdje formalno nema kohabitacije nego vlada slaba koalicija nestala je efikasnost i odgovornost pa ovaj slučaj političke kupovine neće biti ni posljednji, no odgovorno tvrdim da to u Đakovu neće biti tako, zaključio je gradonačelnik Zoran Vinković.