Nogomet

MIROSLAV ŽITNJAK

"Svi mladi igrači imaju dugotrajne ugovore s klubom"

Posljednjih dana često se u razgovorima o NK Osijek nameće jedno pitanje: Kako će bijelo-plavi uspjeti odoljeti navali talijanskih menadžera koji su preplavili Hrvatsku nakon njezina ulaska u EU?

Piše: Republika.eu / Glas Slavonije

Svjedoci smo da sve više naših mladih igrača odlazi na Apeninski poluotok, a nešto slično dogodilo se Sloveniji nakon ulaska u europsku obitelj, a iskustva tih mladića nisu baš bila najbolja donosi današnji Glas Slavonije. Prema našim izvorima iz Slovenije, gotovo 90 posto tih igrača vratilo se kući već nakon jedne godine. Hoće li se takav egzodus dogoditi i u Gradskom vrtu? Osijek je ovog ljeta izbacio možda i najtalentiraniju generaciju otkako postoji hrvatska država. Generaciju koja je već dijelom raščerupana zbog nedostatka novca. Tako su Dinamu za nevelik novac, još kao maloljetnici prodani  Hrvoje Plum, Dino Špehar i Dino Perić. Njih trojica su integralni dio generacije igrača rođene 1994. koja bi kroz koju godinu, ako gro tih igrača ostane u Osijeku trebala voditi glavnu riječ.

Ugovori su jedina zaštita

I zato postoji strah da će “grabežljivci” iz talijanskih, ili inih europskih klubova koji su sposobni platiti neusporedivo više nego Osijek, pokupiti sve što vrijedi u Gradskom vrtu. Ipak, u Wilsonovoj bb relativno su mirni.

- Jedini način na koji se klub može zaštititi u tim situacijama jest potpisivanje ugovora. Svi naši igrači koji su ovog ljeta iz juniorskog prešli u seniorski sastav vezani su dugogodišnjim ugovorima i s te strane smo sigurni. Osim toga, mi razgovaramo i s roditeljima te im pokušavamo objasniti opasnosti od ranog odlaska njihovog djeteta u inozemstvo. Jasno, moramo u obzir uzeti ekonomski problem u kojem se NK Osijek nalazi. On zapravo predstavlja najveću opasnost, jer mi malo toga tim talentiranim igračima možemo ponuditi, kaže Miroslav Žitnjak, sportski direktor NK Osijek.

Dakle, u osječkom prvoligašu spremno su dočekali ulazak Hrvatske na europsko nogometno tržište i to je dobra vijest, jer da nisu, danas bi bili u velikim problemima.

Ipak, ne mogu baš posve mirno spavati, jer bi se u neugodnoj situaciji mogli naći zbog problema s isplatama plaća igračima. Duguje se toliko da je svakog trena moguće pokrenuti arbitražu.

- Dovest ćemo uskoro i to u red. Moj je plan ovu momčad zadržati na okupu bar do 2016. godine. Želimo da ovdje izgrade vrijednost, a uvjeren sam kako ćemo u tom vremenu i rezultatski znatno napredovati, kaže Zdravko Josić, predsjednik Uprave NK Osijek.

Opširnije: Glas Slavonije