Društvo

NASTAVLJAJU SE PROSVJEDI SELJAKA

Poslijepodne blokada Podravske magistrale!

Radikalniji čelnici seljačkih udruga, koji od sinoć traktorima blokiraju prometnice, za danas najavljuju daljnje blokade i nove punktove. U 6 županija, tvrde, gotovo 2 000 traktora bit će na cestama. I dalje traže ostavku ministra jakovine i hitan razgovor s premijerom Milanovićem.

Prosvjedi seljaka   FOTO:Ivica Galović/PIXSELL
Piše: Media Servis

[08:51]
Noć su proveli na cesti i tako planiraju sve do ponedjeljka, do nastavka pregovora. Jedan od seljačkih vođa, iz Vukovarsko - srijemske županije, Tomislav Pokrovac.

"Tražimo da nam se isplati sve u cijelosti i da sjednemo za stol s premijerom Milanovićem. Ako se to dogodi odmah ćemo prestati s blokadom. Ali bez novca na računima, to je negdje 800 milijuna kuna, mi nastavljamo s blokadom. Drugih priča više nema", kaže Pokrovac. 

Zvonko Pipić iz Virovitičko - podravske županije za poslijepodne najavljuje nove akcije...

"Išli bismo na državnu cestu, Podravsku magistralu, s novim punktom i blokadom. dakle, dižemo nove punktove, blokiramo nove prometnice kako bi što prije došlo do razgovora s premijerom". Tvrdi da blokada prometnica, pa i onih prema graničnim prijelazima, neće previše naštetiti Hrvatskoj tijekom ovog turističkog vikenda. 

"Uvijek mogu ići alternativnim pravcima", kaže Pipić i objašnjava da je blokada jedino sredstvo koje imaju da privuku pozornost medija i Vlade. "Ako je razuman, Milanović će nas primiti jer ne mislimo popustiti", nastavlja Pipić.

"Kad je bio prije nekoliko mjeseci u Slavoniji rekao je da neće Slavoniju zaboraviti makar mu se osušila ruka. Eto sada ima priliku. Nikad u većim problemima nismo bili, nikad manje poticaja nismo dobili", uvjerava Pipić.


[07:41]
Seljaci i dalje prosvjeduju, a od jučer su blokirane i prometnice na više mjesta u nekoliko županija, prema graničnim prijelazima.

Jučerašnji pregovori u Ministarstvu poljoprivrede nisu urodili plodom, te je nova runda pregovora zakazana je za ponedjeljak.

Ni četverosatni pregovori nisu bili dovoljni da dvije strane nađu zajednički jezik, seljaci traže veću otkupnu cijenu pšenice i isplatu neisplaćenih poticaja i od tih zahtjeva ne odustaju. Strpljenje im je pri kraju, rekao je jučer predsjednik Nezavisnih hrvatskih seljaka Mato Mlinarić.

"Vidimo da stanje na terenu nije dobro, prosvjedi se organiziraju ljudi bez nadzora rade punktove po cijeloj državi. Nama nedostaje negdje oko 500 milijuna kuna bez kojih ne možemo. U ovom trenutku ministar Jakovina bez ostalih članova Vlade ne može ništa reći", kazao je Mlinarić.

Iz Ministarstva poljoprivrede priopćili su pak da će se na sastanku u ponedjeljak razgovarati o mogućim modelima olakšica i konkretnim mjerama za pomoć poljoprivrednim proizvođačima. Resorni ministar Jakovina napomenuo je da je isplaćeno onoliko novca koliko je bilo na raspolaganju u proračunu i to značajno ranije nego svih prethodnih godina. Ponovio je kako prosvjedi, pritisci i ucjene nisu način rješavanje problem, te da proizvođači moraju biti svjesni trenutka u kojem se nalazi državni proračun. 

Toga smo svjesni i upravo stoga spremni smo odreći se oko 30 posto iznosa koji bi nam još trebao biti isplaćen, naglasio je predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Matija Brlošić.

"Mi smo prezentirali ministru prijedlog rješenja i smatramo da bi se trebao uključiti premijer i ministar financija. Ministra Jakovina je na neki način shvatio što želimo i traži time out do ponedjeljka kako bi pripremio mjere kroz koje bi se to moglo napraviti".