Društvo

UJEDINIMO SE I OTVORIMO PONOVNO SVOJA SRCA

Pomozimo malenom Marinu Dukiću

Mali Marin Dukić (14) treba našu pomoć kako bi mogao otići na eksperimentalnu terapiju u kliniku u Beču jer se i za njega konačno pojavila mogućnost izlječenja ili barem poboljšanja trenutnog stanja, ovim riječima obratila nam se naša vjerna čitateljica, inače bliska prijateljica obitelji i ukazala na još jednu dirljivu životnu priču.

Humanitarna akcija   FOTO:Facebook.com
Piše: Republika.eu

Pročitajte dirljivu priču obitelji Dukić. Učinimo i mi koliko možemo, otvorimo ponovno svoja srca i neka njihov Marin postane još jedno naše dijete kojemu je hrvatski narod pomogao kad mu je bilo najteže i najpotrebnije. 

'Marin je rođen 13. siječnja 1999. godine kao potpuno zdravo dijete. Njegov razvoj do pete godine tekao je uredno, osim što je njegov govor bio slabije razvijen. U petoj godini najprije je počela propadati fina motorika, nakon toga propada i krupna motorika, počinju prvi epileptički napadaji, postaje nestabilan na nogama 

Tražeći pomoć obišli smo više bolnica u različitim gradovima Republike Hrvatske, ali bolest je nezaustavljivo napredovala. Tijekom boravka u jednoj od hrvatskih bolnica na promjeni terapije antiepilepticima, Marin je navodno imao jači napadaj nakon čega je pretvoren u biljku. U potrazi za liječnikom koji bi mogao pomoći našem djetetu, nismo odustajali i tako smo došli do Dr. Ljerke Cvitanović Šojat u KB Sestre Milosrdnice u Zagrebu. Ona se zaista trudila pomoći našem sinu i barem postaviti dijagnozu. Unatoč svim svojim naporima, nije uspjela napraviti puno. U travnju 2008. Dr. Cvitanović je prisustvovala Svjetskom kongresu neuropedijatara u austrijskom Grazu i za tu prigodu napravila je prezentaciju o Marinu. Prezentacija je predstavljena na kongresu u nadi da je netko od nazočnih liječnika imao sličan slučaj i da bi nam možda mogao pomoći u tome koji bi mogao biti naš sljedeći korak.

Nažalost, nitko od prisutnih nije imao takav slučaj, a mi smo dovedeni pred zid. Od tada se u Marinovom slučaju ništa nije promijenilo. Mi redovito idemo na EEG kontrole u Zagreb i njegove epileptičke napadaje trenutno držimo pod kontrolom uz pomoć Keppra-e, iako je Marin u zadnje vrijeme imao nekoliko lakših napadaja. U međuvremenu, on je dobio još nekoliko dijagnoza koje su karakteristične za ovakve pacijente, ali što se tiče glavnog problema - ništa nije učinjeno. 

Marin je sada 14-godišnji dječak, potpuno nepokretan, inkontinentan, ne priča, ne može napraviti nijedan svjesni pokret. Povremeno ispušta neartikulirane glasove i smije se i to je sva komunikacija koju možemo ostvariti. Konačnu dijagnozu još uvijek nemamo, osim što se zna da ova bolest spada u grupu „HEREDODEGENERATIVNIH OBOLJENJA SA PSIHOMOTORNIM PROPADANJEM OTVORENE ETIOLOGIJE“ i da službena medicina još uvijek nema lijeka za niti jednu od njih.

A onda smo saznali za privatnu kliniku u Beču koja obavlja tretmane sa matičnim stanicama i to nam je dalo nadu. Nakon što smo prikupili i preveli svu medicinsku dokumentaciju, dobili smo odgovor od klinike da Marin ima šansu! Nitko ne može garantirati uspjeh jer se radi o specifičnom i jako rijetkom slučaju, ali šansa ipak postoji. Međutim, tu nastaje problem! Tretmani su još uvijek eksperimentalni i HZZO ne pokriva troškove liječenja! Za početna dva tretmana potrebno nam je 25 000 eura, koje mi nemamo!

Iz tog razloga odlučili smo otvoriti OVU GRUPU i preko nje zamoliti sve ljude dobre volje koji su u mogućnosti pomoći nam da pokušamo nešto napraviti za ovog hrabrog dječaka! 

Svaki roditelj će učiniti sve za svoje dijete da mu pomogne. Nadamo se da nam nećete zamjeriti na ovom načinu, ali to je jedina mogućnost da prikupimo novac koji nam je nužno potreban.'


Unaprijed zahvalna obitelj Dukić


Za pomoć Marinu otvoren je žiro-račun kod Sberbank d.d. Šibenik na ime Mirela Dukić;

Za uplate iz Hrvatske - IBAN: HR9325030073100046368;

Za uplate iz inozemstva - IBAN: HR7125030073100046376 SWIFT: VBCRHR22