Društvo

LEKCIJE ZDENKA DUKE

"HND" izvrijeđao portal Dnevno.hr, nazvavši tekstove portala i samog urednika "smećem"!

Hrvatsko novinarsko društvo pozvalo je urednike hrvatskih medija da spriječe objavu "fašistoidnih i uvredljivih tekstova", kakvim smatra onaj koji je prije dva dana, pod naslovom "U zemlji katolika četiri glavna dužnosnika nisu krštena - Hrvatska je zemlja majmuna" autora Tvrtka Dolića, nedavno objavio portal dnevno.hr

Zdenko Duka   FOTO:Zarko Basic/PIXSELL
Piše: Republika.eu / HND

Priopćenje Hrvatskog novinarskog društva donosimo u cijelosti:

Nacionalni i vjerski šovinizam na portalu dnevno.hr 

Hrvatsko novinarsko društvo želi upozoriti medijske urednike da Kodeks časti hrvatskih novinara i Publicistička načela hrvatskih medija priječe objavljivanje tako izrazito fašistoidnih i uvredljivih tekstova kakav je onaj pod naslovom „U zemlji katolika četiri glavna dužnosnika nisu krštena - Hrvatska je zemlja majmuna“ izvjesnog Tvtka Dolića, kojeg je u četvrtak 8. kolovoza objavio portal www.dnevno.hr.

Dolić naklapa i razglaba o očevim i majčinim rodoslovljima četvero dužnosnika - predsjednika RH, predsjednika Vlade RH te dvoje istaknutih ministara pa zaključuje da je „poželjan tip političara u RH nehrvat, bezvjernik i majmun“ te da „naši preci iliti primati ponovno preuzimaju primat u RH“. To su samo neka od rasističko-šovinističkih stajališta i uvreda koje je Dolić ispisao u tekstu. 

Pritom nije toliko važno što su na meti glavni čelnici ove zemlje nego što su publicirani primitivno ispisani huškački stavovi koji jasno pozivaju na nacionalne i vjerske podjele i potiču mržnju. Dužnosnici koji vode zemlju a koji Doliću nisu po volji izabrani su, naravno, na slobodnim, demokratskim izborima. Kako autor smatra da je njihovo rodoslovno korijenje sumnjivo u elementarnoj sigurnosnoj provjeri“, sugerira zapravo kako se vlast ne bi trebala birati na izborima, nego znamo već kako.

Nažalost, u našim je medijima podosta neprofesionalnih i neetičkih tekstova ili novinarskih priloga, o mnogima od njih raspravlja i odlučuje Novinarsko vijeće časti HND-a. Ovaj je tekst na www.dnevno.hr prevršio svaku pa i najliberalnije shvaćenu mjeru ukusa i slobode izražavanja i govori, osim o autoru objavljenog smeća, ujedno i o profilu urednika tog portala. 

Za HND:

Zdenko Duka, predsjednik